Een man bidt op de grond bij een verwoest deel van havenstad Derna
NOS Nieuws

900 gebouwen ingestort in door overstromingen getroffen Libische havenstad

In de Libische havenstad Derna zijn als gevolg van de natuurramp een week geleden zo'n negenhonderd gebouwen ingestort. Dat meldt de West-Libische regering gezeteld in hoofdstad Tripoli. Daarbij zijn nog eens honderden gebouwen beschadigd geraakt of onder de modder bedolven.

Als gevolg van de storm viel vorige week in korte tijd een enorme hoeveelheid neerslag in het oosten van Libië. Daardoor braken bij de havenstad twee dammen door, met overstromingen en modderstromen als gevolg.

Eerder zeiden ooggetuigen al dat een kwart van de stad is verwoest als gevolg van storm Daniel. Op allerlei plaatsen in Derna liggen auto's op hun kant of zelfs helemaal op de kop.

Lichamen aangespoeld

In het rampgebied wordt door (buitenlandse) hulpverleners nog altijd naar lichamen gezocht. De lichamen van slachtoffers die eerder werden meegesleurd door het water, spoelen inmiddels aan land aan.

Het dodental in Derna is opnieuw naar boven bijgesteld. Volgens de recentste cijfers van de Verenigde Naties zijn er inmiddels 11.300 slachtoffers geteld. Eerder deze week meldde de Libische Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis, al dat het aantal doden was opgelopen tot ruim 11.000, maar daarover ontstond later onduidelijkheid. Daarnaast worden er nog zeker 10.000 mensen vermist.

Bij de hulpdiensten leven grote zorgen dat de ramp de komende tijd voor een toename in het aantal wateroverdraagbare ziektes zal zorgen, zoals bijvoorbeeld cholera.

Midden-Oostencorrespondent Daisy Mohr en cameravrouw Edmée van Rijn zijn aangekomen in het verwoeste Derna.

Correspondent Daisy Mohr in rampgebied Libië: 'Kwart van stad is verwoest'

Gisteren maakten de autoriteiten bekend dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de dambreuken, die volgens deskundigen deels te wijten vallen aan de slecht onderhouden infrastructuur in Libië. De dammen werden in de jaren 70 gebouwd en hoewel er tien jaar geleden nog miljoenen werden vrijgemaakt voor onderhoud, bleef dat uit.

Hoe het onderzoek naar de dammen precies vorm moet krijgen is overigens onduidelijk - sinds dictator Kadhafi in 2011 werd verdreven, verkeert het land in een politieke crisis.

Het land telt de facto twee regeringen: het oosten is in handen van generaal Haftar. Hij zetelt in de stad Benghazi, die eveneens hevig is getroffen door de natuurramp. Vanuit hoofdstad Tripoli in het westen opereert de internationaal erkende regering van premier Dbeibah. Beide kunnen op de steun rekenen van machtige buitenlandse naties zoals Turkije en Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl