RKC verpest met eerste velddoelpunten van het seizoen Airborne-wedstrijd van Vitesse

Bekijk de samenvatting van Vitesse - RKC Waalwijk

RKC heeft eindelijk de eerste twee velddoelpunten te pakken, meteen ook goed voor de eerste zege dit seizoen. Goals van Yassin Oukili en Richonell Margaret leverden de Waalwijkers een 0-2 uitzege op bij Vitesse en daarmee na vier nederlagen eindelijk de eerste drie punten.

Denilho Cleonise was in de 38ste minuut er al heel dichtbij voor de Waalwijkers, die teerden op twee rake strafschoppen van Michiel Kramer, maar raakte de paal. Een minuut later mocht Oukili, een middenvelder met een Vitesse-verleden, vrij aannemen op de rand van de zestien. Hij passeerde met een laag schot met zijn 'verkeerde been' Vitesse-doelman Eloy Room. Diep in blessuretijd maakte Margaret met zijn allereerste eredivisiegoal het tweede velddoelpunt van RKC.

Domper voor Vitesse

Een domper voor het kwakkelende Vitesse in het jaarlijkse Airborne-duel. De ploeg van Philip Cocu leed na 1-3 tegen PSV en 0-2 tegen AZ de derde nederlaag op rij en blijft onderin hangen met pas drie punten.

Fraser blij met zege RKC in 'beladen wedstrijd', Cocu baalt van instelling Vitesse

Vitesse begon aan de wedstrijd gehuld in maroon en lichtblauw, de kleuren die horen bij het jaarlijkse eerbetoon aan de Britse luchtlandingstroepen die vochten tijdens de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog. De wedstrijdbal werd door een parachutist bij scheidsrechter Lindhout afgeleverd. Net als in de andere stadions volgde daarna een moment van stilte om de slachtoffers van de natuurrampen in Marokko en Libië te herdenken.

De wedstrijdbal landt...

Het was RKC dat in de eerste zeven minuten de eerste kansen kreeg, meteen ook de beste van de eerste helft. Tot tweemaal speelde de Belgische aanvaller Zakaria Bakkali zichzelf vrij voor een schot, dat beide keren door Room werd gekeerd.

De hekkensluiter uit Waalwijk was overigens op vier plekken gewijzigd ten opzichte van de ploeg die voor de interlandbreak met 0-4 thuis van PSV verloor, maar Henk Fraser wenste vooraf niet te spreken over 'ingrijpen'. "Want het voetbal is goed. We maken alleen te veel persoonlijke fouten."

Zo'n foutje in verdedigend was er toch weer in de 27ste minuut, waardoor Melle Meulensteen voor de thuisploeg kon uithalen. Zijn schot veranderde via een RKC-been in een corner, maar alles en iedereen ging tegen elkaar te keer bij de Waalwijkers.

• NOS
    Uitslagen en programma eredivisie
  • NOS
    Stand eredivisie

Het was een van de weinige keren dat Vitesse echt gevaarlijk werd. De naar een doelpunt smachtende Bosnische spits Said Hamulic haalde op slag van rust nog venijnig uit. Hij trof de vuisten van RKC-doelman Etienne Vaassen.

In de tweede helft lieten de bezoekers Vitesse het spel maken in de hoop de nul te houden, iets dat al twaalf eredivisieduels op rij niet meer was gelukt. Halve kansen en weinig gevaarlijke schoten, meer creëerden de Arnhemmers aanvankelijk niet,

Million Manhoef

RKC loerde op de counter. In het eerste kwartier na rust dook Bakkali ineens tot tweemaal toe voor Room op. Beide keren was de afronding ondermaats.

Rood Manhoef

Het werd er voor Vitesse nog moeilijker op toen het met nog een half uur te gaan met tien man verder moest. Million Manhoef ging ongelukkig op de enkel van Oukili staan. Lindhout deed het aanvankelijk af met geel, Na ingrijpen van de VAR zag de aanvaller alsnog rood.

Vijf minuten later leek de wedstrijd definitief beslist toen Reuven Niemeijer 0-2 maakte. Er ging streep door, omdat Oukili eerder al buitenspel stond.

Dus bleef Vitesse hopen op een punt. Met Gyan de Regt en Kacper Kozlowski voor zijn twee backs probeerde Vitesse-trainer Phillip Cocu het tij nog te keren. Mathijs Tielemans zag vijf minuten voor tijd nog een schot naast gaan, Vaessen redde op een knal van aanvoerder Marco van Ginkel. Ook de zeven minuten extra tijd leverde geen gelijkmaker op, wel de 0-2 van Margaret.