Valse start volleybalsters op olympisch kwalificatietoernooi: nederlaag tegen Canada

De Nederlandse volleybalsters zijn met een nederlaag gestart aan het olympisch kwalificatietoernooi in het Chinese Ningbo. De ploeg van bondscoach Felix Koslowski verspeelde een 2-1 voorsprong en verloor uiteindelijk in vijf sets van Canada.

Oranje moet bij de beste twee landen in een poule van acht eindigen voor een ticket naar Parijs. Met onder andere thuisland China en wereldkampioen Servië in de poule wordt dat geen makkelijke opgave.

Het toernooi duurt nog tot en met volgende week zondag.

Stroeve start

Nederland, dat twee weken geleden knap brons pakte op het EK, begon wat stroef aan de wedstrijd tegen Canada, dat twee plaatsen lager staat op de wereldranglijst. Een 3-0 achterstand werd mede dankzij een sterke serviceserie van Juliët Lohuis weggepoetst.

Halverwege de set ging het beter lopen en bouwde Oranje, wederom met Lohuis aan service, een voorsprong van vier punten op (20-16). Toch werd het nog een bloedstollend einde van de set, want die voorsprong werd ook razendsnel weer uit handen gegeven tegen het stugge Canada.

De Nederlandse volleybalsters vieren een punt tegen Canada

Zowel Nederland als Canada kreeg meerdere setpunten. Op 32-30 werd de set uiteindelijk in Canadees voordeel beslist, toen Nika Daalderop een aanval in het blok sloeg.

Sterke tweede set van Oranje

Set twee begon behoorlijk rommelig, door onder meer een lange discussie van de Canadezen met de scheidsrechter, maar Nederland liet zich daardoor niet van de wijs brengen. Met goede services en vooral een sterke blokkering liep de ploeg van Koslowski steeds wat verder weg bij Canada.

Aan het eind van de set werd het spel van Oranje toch weer wat slordiger, maar dit keer werd de voorsprong niet meer uit handen gegeven. Lohuis sloeg op 25-19 het beslissende punt binnen, waarmee de stand in sets gelijkgetrokken werd.

Nederland stoomde vervolgens door en pakte ook in de derde set snel een grote voorsprong. Niet geheel verrassend gebeurde dat wederom met de sterk spelende Lohuis aan service. Canada kwam er niet meer aan te pas, Oranje won de set makkelijk met 25-15.

Er leek geen vuiltje meer aan de lucht, maar de Canadezen kwamen in set vier sterker uit de startblokken dan Nederland. Vooral serverend maakte Oranje veel fouten, terwijl Canada zich knap herpakte en de zaken veel beter op orde had. Met 25-17 ging de set naar Canada, waardoor een vijfde set de beslissing moest brengen.

Beide teams vochten in die vijfde set voor wat ze waard waren. Nederland moest hard werken om een punt te scoren en had de aanvalskracht van Daalderop en Celeste Plak daarvoor hard nodig.

De wedstrijd kende een net zo spannend einde als de eerste set. Nederland maakte een achterstand van twee punten goed, maar het was Canada dat het eerste matchpoint kreeg. Een smash van Indy Baijens in het net bezorgde Canada de zege: 15-13.

Zondag om 4.00 uur Nederlandse tijd staat de volgende wedstrijd van Oranje op het programma. Dan is Tsjechië de tegenstander.