NOS Sport

Volleybalsters niet naar EK-finale, maar maken het wereldkampioen Servië knap lastig

Volleybalsters niet naar EK-finale, maar maken het wereldkampioen Servië knap lastig

De Nederlandse volleybalsters hebben de EK-finale niet bereikt. In Brussel was Servië in de halve finales met 3-1 te sterk: 25-21, 15-25, 25-22, 25-21. Verliezen van de regerend wereldkampioen en momenteel nummer vier van de wereld Servië is geen schande. Bovendien maakte Oranje het de Servische vrouwen zeer lastig.

Na overtuigende zeges in de groepsfase en prima overwinningen op Zwitserland in de achtste finales (3-0) en Bulgarije in de kwartfinales (ook 3-0), ging het tegen de Servische vrouwen ook vrij goed.

Sterke tweede set Oranje

Oranje, zelf de nummer negen van de wereld, ging in de openingsset goed mee met Servië. Maar op 20-15 was het gat wel geslagen en kwam Oranje op achterstand. Set twee was daarentegen volledig voor Nederland. Met 25-15 liet het weinig heel van de Servische vrouwen en leek een stunt voor Nederland mogelijk.

Want in de derde set trok Oranje het spel uit set twee door. Maar bij een voorsprong van 16-12 ging het plots de andere kant op. De Servische vrouwen kwamen terug, draaiden een achterstand van 17-14 om naar een 17-19 voorsprong en hervonden zichzelf.

Bekijk hier de reacties van speelsters Celeste Plak en Sarah van Aalen en bondscoach Felix Koslowski:

Oranje, dat in deze halve finale wel aantoonde dat het mee kan met de Europese en wereldtop, had meer moeite dan Servië om boven de score van 15 en 20 punten rally's te winnen. De meer ervaren Servische vrouwen haalden de punten makkelijker binnen.

Dat was ook in set vier het geval. Oranje volleybalde dapper en ging zeer goed mee, tot diep in de vierde set. Maar bij een stand van 19-19 kon Servië onder aanvoering van de 1.94 meter lange Tijana Bošković een tandje bijzetten. Bij Oranje miste onder anderen Nika Daalderop op belangrijke momenten twee smashes.

Oranje viert een punt tegen Servië

Aan de andere kant van het net sloeg Bošković haar smashes wel snoeihard binnen. Dat was een groot deel van het duel niet gelukt, door het uitstekend werkende blok van Nederland. Maar op het moment dat het moest, bij een stand van 22-21, maakte Bošković de punten wel.

Toen Servië het volgende punt ook won, kwamen er drie wedstrijdpunten. Na een lange, spannende rally was het opnieuw Bošković die raak sloeg en Servië naar de EK-finale hielp.

Servië treft in de finale Turkije, de nummer één van de wereld. De Nederlandse vrouwen treffen in de wedstrijd om de derde plek op 3 september om 16.00 uur de dames uit Italië, dat eerder op de dag met 3-2 van de Turkse vrouwen heeft verloren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl