Exequiel Palacios scoort de 2-2 tegen Bayern München uit een strafschop

Leverkusen blijft koploper na gelijkspel bij Bayern, De Ligt weer invaller

Het Bayer Leverkusen van trainer Xabi Alonso heeft de koppositie in de Bundesliga vastgehouden. Het duel met Bayern München eindigde vrijdagavond in een 2-2 gelijkspel.

Matthijs de Ligt begon voor de vierde keer dit seizoen op de bank en mocht zes minuten invallen. Jeremie Frimpong had bij Leverkusen wel een basisplaats op de rechterflank. Hij werd in de slotfase gewisseld.

Invaller Exequiel Palacios schoot Leverkusen in de slotfase vanaf de penaltystip naar de 2-2. De strafschop volgde op een overtreding van verdediger Alphonso Davies, die Jonas Hofmann ten val bracht. De overtreding werd aanvankelijk te licht bevonden door arbiter Daniel Schlager, maar de videoscheidsrechter greep in.

Lichtpunt voor de thuisploeg was dat aanwinst Harry Kane wederom trefzeker was. De Engelsman ontsnapte bij een corner aan de aandacht van de verdediging en kon de 1-0 van dichtbij vrij binnenkoppen.

De topscorer en aanvoerder van het Engelse nationale elftal kostte de Duitse ploeg 100 miljoen euro en moet de onomstreden nummer één spits worden bij Bayern. Dat lukt vooralsnog aardig: Kane scoorde dit seizoen vier doelpunten in evenzoveel Bundesliga-wedstrijden.

Fraaie vrije trap

Leverkusen kwam halverwege de eerste helft via een fraaie vrije trap op gelijke hoogte. Vanaf een meter of twintig schoot Alejandro Grimaldo met een krul en via de lat de 1-1 in de kruising. Onhoudbaar voor doelman Sven Ulreich, de vervanger van de geblesseerde Manuel Neuer, die weer in training is na een beenbreuk.

Feest bij Leverkusen na de late gelijkmaker

Bayern kwam vijf minuten voor tijd weer op voorsprong, na fraaie schijnbewegingen van Mathys Tel en de daaropvolgende voorzet die Leon Goretzka binnen kon schuiven. De gelijkmaker uit de strafschop van Palacios was verdiend, want beide ploegen waren de hele wedstrijd aan elkaar gewaagd.

Het gelijkspel zal Bayern weinig vertrouwen geven richting het eerste groepsduel van het nieuwe Champions League-seizoen, een thuiswedstrijd tegen Manchester United komende woensdag.