NOS Wielrennen

Kuss wil nog niet te vroeg juichen na Vuelta-verbond: 'Zaterdag lang en zwaar'

"We hebben als team deze keuze gemaakt", verwees Vuelta-leider Sepp Kuss naar het verbond met zijn ploeggenoten Jonas Vingegaard en Primoz Roglic in de laatste zware bergrit van de 78ste editie van de Ronde van Spanje. De twee hadden met een aanval Kuss van de troon kunnen stoten, maar die kwam er niet.

Kuss breidde zijn voorsprong in het algemeen klassement op de knechtende Vingegaard, de winnaar van de Tour de France, zelfs uit van acht naar zeventien seconden. Roglic, winnaar van de Vuelta in 2019, 2020 en 2021, bleef op 1.08 minuut staan.

Voor de etappe naar Puerto de La Cruz de Linares werd er bij Jumbo-Visma gekozen voor een verdedigende strategie, waar het in eerdere etappes nog leek alsof de drie renners het onderling gingen uitvechten wie de sterkste was en de leiding ging pakken.

Alle grote rondes

De Nederlandse equipe kan de eerste wielerploeg worden die in een jaar alle grote rondes wint. Roglic won de Giro, Vingegaard de Tour en nu vormen Kuss, Vingegaard en Roglic de topdrie in de Vuelta.

Kuss bedankt Vingegaard na afloop van de rit

"Dat hebben we binnen het team besloten, met ons drieën. We kozen onze tactiek ook in de bergetappe van gisteren naar de Angliru en nu ook weer. Die tactiek verandert altijd. Het gaat ook weleens mis, maar dat is menselijk", aldus Kuss over de verdedigende strategie van vandaag.

De Amerikaan was na de bergrit lovend over zijn ploeggenoten. "In de laatste ronde naar deze klim deed Jan Tratnik heel goed werk. En daarna reed Jonas een geweldig tempo vanaf de voet. Ik was even bang, want hij is zo sterk, maar hij reed super voor me."

Terugbetalen

Vingegaard bepaalde in de groep van de klassementsrenners een groot deel van de slotklim dus het tempo. "Je kon zien dat we de leidende positie van Sepp verdedigden", zei de Deense Tourwinnaar. "Het is mooi om hem te kunnen terugbetalen. Hij heeft zoveel gedaan voor Primoz en mij. Ik wil hem graag terugbetalen, ook zaterdag."

Vingegaard: 'We laten de buitenwereld zien dat we achter Sepp staan'

Kuss beseft dat de eindzege niet ver meer weg is, al juicht hij niet te vroeg. "Het komt dichterbij. Morgen is een beetje eenvoudigere rit, maar zaterdag wordt lang en zwaar. We zijn uit de hoge bergen, maar er komen nog lastige stukken aan."

"We zijn vertrokken met een plan dat ook is uitgekomen", reageerde ploegleider Grischa Niermann donderdagavond op de radio bij Langs de Lijn En Omstreken.

"We wilden een groep laten rijden voor de overwinning, ook omdat onze helpers de laatste dagen veel werk hebben moeten leveren. En we wilden dat Sepp, Jonas en Primoz bij elkaar zouden blijven en alleen zouden reageren bij aanvallen van andere favorieten."

Cohesie

Dat lukte. Bij Jumbo-Visma lijkt er momenteel sprake te zijn van een enorme cohesie, al is dat volgens Niermann niet vanzelfsprekend. "Je hebt ineens te maken met de interesses en ideeën van drie kopmannen. En je hebt geen zeven knechten, maar vijf. Dat is moeilijker om mee om te gaan."

Toch verloopt alles naar wens in de Vuelta en ligt de eindzege voor het oprapen. Niermann houdt zich desondanks op de vlakte. "We hebben een idee hoe we de laatste drie dagen willen doorbrengen. Ja, we zijn tot nu toe heel tevreden, maar zijn er nog niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl