NOS Wielrennen

Roglic wint loodzware Vuelta-etappe naar mistige Angliru, Kuss behoudt rode trui

Roglic wint loodzware Vuelta-etappe naar mistige Angliru

Primoz Roglic heeft de zeventiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De renner van Jumbo-Visma kwam na 124,4 kilometer voor ploeggenoten Jonas Vingegaard en Sepp Kuss over de finish op een mistige Angliru, een loodzware beklimming van de buitencategorie met stijgingspercentages tot wel 24 procent.

Klassementsleider Kuss kon in de steile slotkilometers Roglic en Vingegaard net niet volgen. De Amerikaan kwam 19 seconden na zijn ploeggenoten binnen en behield nog net de rode leiderstrui.

Vingegaard is de jarige Amerikaan, die vandaag 29 jaar oud is geworden, tot 8 seconden genaderd. Roglic bezet de derde plek in het algemeen klassement.

Remco Evenepoel gaf de rit kleur. De Belg probeerde meerdere keren weg te komen en slaagde daar op zo'n 75 kilometer van de finish in. Met z'n ploeggenoot Mattia Cattaneo reed hij op de Alto de la Colladiella (eerste categorie) een marge van 2,5 minuut op het peloton bijeen.

Op de Alto del Cordal (eerste categorie) liet Evenepoel zijn ploeggenoot achter, om na 5,4 kilometer opnieuw als eerste boven te komen. Dat leverde hem in totaal 20 punten voor het bergklassement op, waarmee hij zijn voorsprong op Jonas Vingegaard uitbreidde tot 40 punten.

Dat was precies volgens het plan dat de 23-jarige Belg had uitgestippeld. Evenepoel wilde, zo vertelde hij voor de start, op de eerste twee beklimmingen de maximale hoeveelheid punten pakken voor het bergklassement.

Bahrain bepaalt tempo

Die vooraf uitgesproken doelstelling gaf Evenepoel de motivatie, de eerste twee succesvolle beklimmingen het benodigde zelfvertrouwen. Dat vertrouwen kon hij goed gebruiken, want wat resteerde was de Angliru.

De klim van buitencategorie, met een lengte van 12,4 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 9,4 procent, staat bekend als een van de zwaarste beklimmingen in de wielersport en wordt niet voor niets 'het beest van Asturië' genoemd.

Bahrain-Victorious bepaalde het tempo van het peloton

Evenepoel begon met een marge van anderhalve minuut aan de Angliru, maar zag zijn voorsprong snel slinken.

In een fraai mistig decor deed Bahrain al het werk om Mikel Landa (zevende in het klassement) aan een betere klassering te helpen. Wout Poels, die al een ritzege op de Angliru achter zijn naam heeft, reed hard omhoog en zorgde ervoor dat Ayuso (vierde), Mas (vijfde) en Soler (zesde) moesten afhaken.

In de laatste 3 kilometer nam Jumbo-Visma met Primoz Roglic de regie in handen. De Sloveen versnelde en zag even later alleen Kuss en Vingegaard nog in zijn wiel zitten.

Mist op de laatste beklimming

Met het drietal van Jumbo-Visma dat om de winst streed, waren de verhoudingen weer hersteld. In de Vuelta is het al niet meer de vraag of de Nederlandse ploeg de derde grote ronde van het jaar gaat winnen, maar met wie.

In de laatste steile kilometers werd duidelijk dat Kuss de overwinning en rode trui niet cadeau zou krijgen. De Amerikaan moest zijn ploeggenoten laten gaan, maar wist de schade te beperken tot 19 seconden.

Het was Roglic die uiteindelijk als eerste over de eindstreep kwam, met Vingegaard in zijn wiel. Kuss behield de rode leiderstrui, maar zag Vingegaard tot 8 seconden naderen. Roglic staat derde op 1.08.

'Ik dacht dat ik mijn trui kwijt was'

Sepp Kuss behield dus de leiderstrui, maar dat had de Amerikaan zelf niet gedacht op het moment dat hij moest lossen op de slotklim. "Ik ben heel blij dat ik hem nog heb. Ik dacht dat ik de rode trui kwijt zou zijn. Ik was daarover niet teleurgesteld, want ik gaf alles wat ik kon. Het is nu toch een beetje een verrassing dat ik de trui nog heb. Het was in ieder geval weer een mooie dag met mijn twee vrienden (Roglic en Vingegaard, red.)."

Voor ritwinnaar Primoz Roglic was de rode trui te hoog gegrepen vandaag, maar hij was zeer tevreden met zijn etappeoverwinning. Helemaal na de slechte herinneringen die hij had aan de Angliru. In 2020 gaf hij daar zijn rode trui uit handen en was Sepp Kuss nog zijn reddende engel. "Het was vandaag een stuk leuker om hem te beklimmen. Maar hij is zo steil en zo zwaar. Ik deed alles op mijn eigen tempo."

Roglic verwacht dat Kuss nog kansen maakt op de eindzege. "Ik zei tegen hem: je moet blijven vechten en blijven geloven."

Sepp Kuss: 'Ik ben verrast dat ik de leiderstrui nog heb'

Morgen gaat de Vuelta verder met een bergetappe van 178,9 kilometer, die de renners van de Pola de Allande naar Puerto de La Cruz de Linares brengt. De finish is opnieuw bergop, op een klim van de derde categorie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl