NOS Wielrennen

Vuelta-leider Kuss voelt hete adem van ploeggenoten: 'Ook zij willen winnen'

Vuelta-leider Kuss voelt hete adem van ploeggenoten: 'Ook zij willen winnen

Je hoeft geen goede verstaander te zijn om te zien dat Jumbo-Visma deze Vuelta domineert. De ploeg boekte drie etappezeges en de eerste drie plekken in het algemeen klassement zijn in handen van de Nederlandse ploeg. Sepp Kuss draagt de rode leiderstrui, maar weet niet of hij die op de slotdag (zondag) nog in handen heeft.

De Amerikaan heeft een voorsprong van 1 minuut en 37 seconden op Primoz Roglic en 1 minuut en 44 seconden op Jonas Vingegaard en voelt de hete adem van zijn ploeggenoten in zijn nek. "Ook zij willen winnen. In deze sport deel je geen geschenken uit", zegt Kuss op de rustdag tegen het Belgische Sporza.

Hij geeft aan dat er in het team nog geen pikorde is. "Niet rechtstreeks. We willen deze situatie behouden", aldus Kuss, die daarmee wil benadrukken dat het ploegbelang voorop staat. "We moeten eerlijk zijn tegen elkaar. Wie voelt zich het best en wie kan het afmaken?"

Jonas Vingegaard (L) en Primoz Roglic voor de start van de Vuelta

Dat Kuss het zo goed zou doen, hadden ze zelfs bij zijn ploeg niet verwacht. "Het is strategisch heel nuttig om lang twee speerpunten te hebben. Maar we hadden er geen rekening mee gehouden dat Sepp er nu boven zou staan", bekende head of performance van Jumbo-Visma, Mathieu Heijboer, zondag in Langs de Lijn.

De sfeer in de ploeg lijdt er in ieder geval niet onder, zegt Kuss zelf. "We kennen elkaar goed en het is mooi dat de andere mannen blij voor me zijn en in mij geloven", aldus de Amerikaan die in eerdere grote rondes Roglic en Vingegaard moest ondersteunen.

Kuss vindt het zelf juist wel fijn dat er meerdere kanshebbers voor de eindwinst in zijn ploeg zitten. Hij wil niet dat hij de enige leider is en dat het team alleen om hem draait.

"Ik wil het geen stress noemen, maar ik vind het geen fijn idee dat ik het werk van mijn teamgenoten per se moet terugbetalen. Ik sta liever in de schaduw. In dit team kan ik mijn ding doen vanuit de luwte."

'Speciale band met Vuelta'

Deze bescheidenheid zit de ambities van Kuss niet in de weg. Hij wil niets liever dan de Vuelta winnen. Al is het alleen vanwege het feit dat de Ronde van Spanje zijn favoriete koers is. "Ik identificeer me het meest met deze koers. Met de toeschouwers, met de wegen", zegt de inwoner van Andorra.

De Vuelta was de eerste grote ronde die Kuss reed. Dat was in 2018. "Ik heb er een speciale band mee, meer dan met andere koersen. Het is fijn om de affectie van het volk te voelen." Ook zegt hij dat hij andere rondes meer druk voelt.

De wielrenner, die woensdag 29 jaar oud wordt, ziet de laatste week van de Vuelta met vertrouwen tegemoet. Het schrikt hem niet af dat hij op zijn verjaardag wordt getrakteerd op de Angliru, de berg die ook wel het beest van Asturië wordt genoemd. "Bij het laatste bezoekje in 2020 had ik supergoede benen."

Dit zei Kuss vorige week tegen de NOS over zijn 'verjaardagscadeautje':

Weet Kuss welk cadeau hem wacht op zijn verjaardag? 'Hoorde dat het de Angliru is'

"Ik heb ervan genoten en ik kon Roglic (destijds de leider) helpen. Ik trek er dus met goeie herinneringen naartoe, maar je moet ook goeie benen hebben", vervolgt Kus.

De renner, die deze Vuelta de zesde etappe won, vertelt dat hij houdt van de cols in Asturië en Cantabrië. "Dat zijn mijn type beklimmingen, de steile kost. Ik voel me goed en ik kijk ernaar uit."

Toch weet hij ook dat het niet gemakkelijk gaat worden. "Of ik voor de rest nog een rit vrees? De 18de rit is tricky, de 20ste etappe is bijna een klassieker. Zo'n dag kun je moeilijk controleren. Dat kan onvoorspelbaar zijn, maar de benen zullen spreken."

Als die benen zullen spreken zoals Kuss dat wil, schrijft hij voor het eerst een grote ronde op zijn naam. Een sportief succes en zeer waarschijnlijk ook financieel. Op dit vlak houdt hij zich wel op de vlakte. "Of ik een bonus onderhandeld heb in mijn contract? Dat herinner ik me niet meer", lacht Kuss.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl