NOS Nieuws

Politie Rotterdam start onderzoek naar seksistische appjes

De politie Rotterdam doet onderzoek naar een WhatsApp-groep waarin politiemedewerkers vrouwonvriendelijke en seksistische uitspraken zouden hebben gedaan over collega's.

Volgens de politie Rotterdam gaat het om de appgroep van het team arrestantentaken. Dat team fouilleert bijvoorbeeld arrestanten, maakt foto's en neemt dna af. De negen betreffende politiemedewerkers zijn allemaal man. Het onderzoek werd gestart nadat bij de leiding van het team melding was gedaan van het bestaan van de appgroep.

De politie zegt dergelijk gedrag niet te tolereren. De afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten is gevraagd grondig onderzoek te doen. Het doel is om duidelijk te krijgen "wat ieders rol en bijdrage is geweest". Totdat meer duidelijk is, zijn de negen politiemedewerkers niet aan het werk.

Eerder onderzoek WhatsApp-groep

De politie in Rotterdam deed naar aanleiding van een publicatie in NRC eerder al eens onderzoek naar uitspraken die door agenten werden gedaan in een andere appgroep. Daaruit kwamen meer kwetsende, racistische uitspraken naar voren dan door NRC waren gepubliceerd. De krant schreef dat de vijf agenten in de WhatsApp-groep burgers onder meer uitmaakten voor "kutafrikanen" en "pauperallochtonen".

Dat het vijftal uiteindelijk alleen schriftelijk werd berispt, leidde zowel binnen als buiten de politie tot onbegrip. Dit jaar kwam naar buiten dat een agent die zich racistisch had uitgelaten terwijl hij aan het werk was, een leidinggevende functie bij de vreemdelingenpolitie zou krijgen. Toen dit naar buiten kwam, besloot de leiding van de politie Rotterdam die aanstelling terug te draaien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl