NOS Voetbal

Wiegman genomineerd voor coach van het jaar, ontslagen WK-winnaar Vilda niet

Sarina Wiegman kan haar eretitel als beste vrouwelijke voetbaltrainer prolongeren. De huidige bondscoach van het Engelse nationale elftal is door de FIFA genomineerd als coach van het jaar, ze won de prijs al drie keer.

Jorge Vilda, die met de Spaanse voetbalsters Wiegman versloeg in de WK-finale, zit er opvallend genoeg niet bij. Vilda werd in de nasleep van de affaire rond de ongewenste kus van de Spaanse bondsvoorzitter Luis Rubiales aan speelster Jennifer Hermoso ontslagen. Hij lag al lange tijd in de clinch met een grote groep internationals.

Sarina Wiegman

Naast Wiegman werden ook de bondscoaches van Zweden en Australië, Peter Gerhardsson en Tony Gustavsson, genomineerd. Ook FC Barcelona-trainer Jonatan Giráldez en Emma Hayes van Chelsea staan op de kandidatenlijst.

Wiegman kreeg de prijs vorig jaar nadat ze op Wembley de Europese titel had veroverd met Engeland. De Haagse won de prestigieuze prijs eerder al in 2017 en 2020, als bondscoach van de Oranjevrouwen.

Er zijn geen Nederlandse speelsters die tot beste van het jaar kunnen worden verkozen. Bij de vorige verkiezingen stond Vivianne Miedema nog op die lijst, maar zij kampt al maanden met een zware blessure. Met Hermoso, Aitana Bonmatí, Mapi León en Salma Paralluelo is de Spaanse ploeg het best vertegenwoordigd.

Geen Ronaldo

Tussen de mannelijke genomineerde trainers staat geen Nederlandse naam. Xavi (FC Barcelona), Pep Guardiola (Manchester City), Simeone Inzaghi (Internazionale), Ante Postecoglou (eerst Celtic, nu Tottenham Hotspur) en Luciano Spaletti (Napoli) zijn de kanshebbers.

Cristiano Ronaldo was vorig jaar wel present op de ceremonie voor de FIFA Awards

Bij de spelers ontbreekt de naam van Cristiano Ronaldo. De Portugees werd ook al niet genomineerd voor de Gouden Bal, de prestigieuze verkiezing van het sportblad France Football. Het was voor het eerst in twintig jaar dat zijn naam daar niet op stond.

Grote favoriet om bij de FIFA Awards tot speler van het jaar te worden gekozen is Lionel Messi. De Argentijn leidde zijn land in Qatar naar de eerste WK-winst sinds 1986.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl