Jayson Tatum (Boston Celtics)
NOS Sport

NBA komt fans tegemoet en legt rust geven aan 'sterspelers' aan banden

De NBA gaat rust geven aan topspelers aan banden leggen. De Amerikaanse basketclubs mogen met ingang van komend seizoen nog maar één 'sterspeler' per wedstrijd aan de kant houden, op straffe van flinke boetes.

De Amerikaanse profcompetitie geeft daarmee gehoor aan de steeds vaker klinkende klacht van fans dat ze veel geld hebben betaald voor een kaartje, maar hun favoriete speler niet aan het werk zagen, omdat die rust kreeg.

Een 'sterspeler' wordt door de NBA gedefinieerd als een basketballer die de afgelopen drie seizoenen zijn gekozen in een All-Star Team of een All-NBA Team (de tien beste spelers). Voor dat predicaat komen nu 49 spelers, van 25 clubs, in aanmerking, zoals Jayson Tatum (Boston), Stephen Curry (Golden State) en Giannis Antetokounmpo (Milwaukee).

Oplopende boetes

Clubs die de regels overtreden krijgen een boete van omgerekend 93.000 euro bij de eerste keer, 232.000 euro bij de tweede en daarna 930.000 euro voor elke volgende.

"Als je een fitte speler in onze competitie bent, word je geacht te spelen", zegt NBA-baas Adam Silver. Het nieuwe reguliere seizoen begint op 24 oktober en eindigt op 19 april. Elke club speelt 82 wedstrijden, daarna volgen de play-offs.

Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks)

De NBA-clubs hebben te horen gekregen dat ze "de balans dienen te bewaren" tussen de uit- en thuiswedstrijden waarin ze hun sterspelers rust geven. In wedstrijden die in heel Amerika op tv zijn te zien, moeten ze hoe dan ook spelen.

"Alle betrokken partijen begrijpen dat het in de NBA om de fans gaat", zegt Silver. "We zijn afgegleden. Het is niet goed als jonge, fitte spelers aan de kant zitten. En er zijn ook geen enkele statistische gegevens die aantonen dat ze meer risico's lopen naarmate het seizoen vordert, zelfs niet als ze twee avonden achter elkaar spelen."

Stephen Curry (Golden State Warriors)

Bij de nieuwe policy wordt wel rekening gehouden met blessures, persoonlijke redenen en afspraken die van tevoren zijn gemaakt voor twee wedstrijden in twee dagen, waarbij ook de leeftijd, carrière en blessureverleden van de speler wordt betrokken.

Als een speler officieel rust krijgt, moet hij wel aanwezig zijn bij de wedstrijd en zichtbaar voor de fans. Ook mogen clubs hun sterspelers niet meer meerdere wedstrijden achter elkaar rust geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl