President Kim en president Poetin
NOS Nieuws

Poetin en Kim halen banden aan, onduidelijkheid blijft over wapenleveringen

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Russische president Poetin hebben elkaar ontmoet in Vostosjny, in het zuidoosten van Rusland. De twee spraken met elkaar bij het Russische ruimtevaartcentrum. Belangrijk onderwerp op de agenda: wapens, al is daar officieel niet veel over gezegd.

Voor Kim is het zijn eerste buitenlandse bezoek sinds de coronapandemie. Gisteren stak hij met zijn zwaar gepantserde trein de grens over. Vanochtend werd hij door president Poetin ontvangen met een veertig seconden durende handdruk.

De twee hebben de lanceerbasis bekeken: "De leider van Noord-Korea heeft veel belangstelling voor de bouw van raketten. Daarom zijn we hier", zei Poetin.

Na de rondleiding in het ruimtevaartcentrum gingen de twee in overleg. Volgens Poetin gingen ze het hebben over "economische samenwerking". Kim sprak vervolgens uitgebreid zijn steun uit aan Rusland. "De relatie met Rusland is topprioriteit voor Noord-Korea. Ik ben ervan overtuigd dat we samen zullen blijven optrekken in de strijd tegen het imperialisme. Noord-Korea staat achter alle beslissingen van Poetin."

Kim had het verder over een "heilige strijd" van Rusland tegen het Westen. Poetin zei blij te zijn dat Kim zijn uitnodiging geaccepteerd had.

Volgens Poetin is er "een open uitwisseling van meningen" geweest met Kim. Hij zegt dat er onder meer gepraat is "landbouwvraagstukken". Wat hij daarmee bedoelt, is onduidelijk. Wel is bekend dat Noord-Korea dringend behoefte heeft aan voedselhulp.

Woordvoerder Peskov zegt tegen staatspersbureau Interfax dat het "belangrijke en constructieve" gesprekken waren. Hij zei dat Noord-Korea graag met Rusland wil samenwerken op het gebied van luchtvaart en transport.

Bekijk hieronder beelden van een deel van het gesprek tussen Poetin en Kim:

Kim Jong-Un in gesprek met Poetin: 'Onvoorwaardelijke steun aan Rusland'

Het is niet duidelijk of er concrete afspraken zijn gemaakt over wapenleveranties. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov ontweek vragen daarover na afloop van het overleg. Hij wees direct naar het Westen. "Het Westen heeft contractuele afspraken overtreden, door wapens uit de Sovjettijd naar Oekraïne te sturen."

Dumplings, entrecote en bosbessen

Na de gesprekken schoven Kim en Poetin aan voor een diner. Ze brachten een toast uit op elkaars gezondheid en op de vriendschapsbanden.

Volgens Russische media bestond het diner uit verschillende gangen. Als voorgerecht kregen Kim en Poetin salade met eend en vijgen voorgeschoteld. Daarna kregen ze dumplings met krabbenvlees, vissoep en als hoofdgerecht een keuze uit steur met paddenstoelen en entrecôte met gegrilde groente. Als afsluiter stonden er rode bosbessen met pijnboompitten en gecondenseerde melk op het menu.

Na een uur of vijf was het samenzijn van Poetin en Kim voorbij. Kim gaat nog niet terug naar Noord-Korea. Volgens Poetin reist hij door naar Vladivostok om daar de Russische vloot te bekijken. Daarna staat er een bezoek op de planning aan een aantal Russische fabrieken in Komsomolsk aan de Amoer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl