Volleyballers kunnen net niet stunten op EK en verliezen thriller van Italië

De Nederlandse volleyballers zijn er net niet in geslaagd de halve finales te bereiken van het EK. Een stunt hing lang in de lucht, maar de ploeg van bondscoach Roberto Piazza verloor uiteindelijk na een thriller van vijf sets van regerend wereldkampioen Italië: 2-3 (25-19, 17-25, 16-25, 25-23, 12-15).

Het was de zeventiende keer dat Nederland en Italië op het EK tegenover elkaar stonden. Oranje won vier keer, in 2009 voor het laatst.

Sterke start

Oranje begon ijzersterk en overrompelde de thuisspelende Italianen. Het publiek, dat wat fluitconcerten en boe-geroep in huis had voor het Nederlandse team, werd naarmate de set vorderde steeds stiller. Nimir Abdelaziz was net als in de achtste finales op dreef en liet de Italianen met snoeiharde services en smashes alle kanten van het veld zien.

En als de bal even niet naar de aanvoerder ging, gaven ook Fabian Plak en Gijs Jorna thuis. Ook zij scoorden de nodige punten.

De Italianen, die Roberto Russo geblesseerd het veld zagen verlaten, waren het even kwijt en zagen Nederland op de service van Bennie Tuinstra een flink gat slaan.

Nimir Abdelaziz

Op 24-18 kreeg Oranje het eerste setpunt. Italië kon er eentje wegwerken, maar op 24-19 kende Abdelaziz geen genade. Hij hamerde de bal hard tegen de grond.

Rollen omgedraaid in set twee

Italië stelde in set twee orde op zaken en zette Nederland meer en meer onder druk. Oranje kon de harde services maar moeilijk onder controle krijgen. Aan Nederlandse kant liep de service minder goed dan in de eerste set, waardoor Italië zijn eigen spel kon spelen. Het Nederlandse blok werd regelmatig zoek gespeeld.

Een gat van vijf punten kon de ploeg van Piazza, de Italiaanse bondscoach van Oranje, niet meer dichten en de Italianen liepen alleen maar verder uit. Italië won de set met 25-17 en trok de stand in sets gelijk.

Bondscoach Piazza geeft spelverdeler Keemink aanwijzingen

Ook in de derde set domineerden de Italianen. Oranje liet bij vlagen goed spel zien, maar Italië had de zaken prima op orde. Abdelaziz werd regelmatig afgeblokt en ook de andere Nederlandse aanvallers kregen de bal maar moeilijk op de grond.

Toch was de wedstrijd toen nog niet gespeeld. Nederland herpakte zich knap in set vier. Servicekanon Abdelaziz nam de ploeg andermaal bij de hand en had een aanzienlijk aandeel in de grote voorsprong (17-10) die Oranje pakte. Italië deed nog iets terug, maar kon een vijfde set niet meer voorkomen.

In de beslissende set zorgde Abdelaziz voor een droomstart. Dankzij zijn service had Oranje direct een gat van twee punten te pakken, maar Nederland kon die voorsprong niet vasthouden. Italië pakte door en won de set met 15-12.

OKT als afsluiter interlandzomer

Voor Nederland rest nu nog één belangrijk toernooi deze zomer: het olympisch kwalificatietoernooi waar een ticket voor Parijs op het spel staat. Dat toernooi wordt van 30 september tot en met 8 oktober gehouden in China.