Volleyballers na moeizame zege op Denemarken naar achtste finales EK

Volleyballers ronde verder na moeizame vertoning tegen Denemarken

De Nederlandse volleyballers hebben op het Europees kampioenschap de achtste finales bereikt. De ploeg van bondscoach Roberto Piazza versloeg in Skopje met de nodige moeite Denemarken in vier sets: 25-18, 26-24, 23-25 en 25-20.

Het was de derde zege in vier wedstrijden en dat was toereikend.

Nederland was eerder in de poule te sterk geweest voor Montenegro en Tsjechië, terwijl de wedstrijd tegen Polen in een nederlaag eindigde. Oranje sluit de groepsfase dinsdag af tegen Noord-Macedonië, een van de gastlanden.

Pas laat op dreef

Tegen de Denen had de Nederlandse ploeg wat tijd nodig om in zijn spel te komen. Denemarken, dat op de wereldranglijst slechts 46ste staat, bleef daardoor tot halverwege de eerste set in de buurt. Mede door een ace van Bennie Tuinstra op setpoint haalde Oranje de setwinst daarna alsnog redelijk eenvoudig binnen.

Nederland, de nummer 11 van de wereld, leek in de tweede set meteen door te drukken, maar zag Denemarken sterk terugkomen. De Denen creëerden zelfs het eerste setpoint, maar Oranje draaide de zaken net op tijd om (26-24).

Echt soepel draaide het bij Nederland op dat moment nog altijd niet. In de derde set ging het zelfs van kwaad tot erger. Pas bij 11-10 kwam Oranje voor het eerst op voorsprong, om die marge vervolgens ook weer weg te geven. In de chaotische slotfase verzilverden de Denen hun tweede setpoint.

Driehonderd voor Abdelaziz

In de vierde set moest Nederland een achterstand van drie punten wegwerken (7-10). Aan de hand van sterspeler Nimir Abdelaziz, die zijn driehonderdste interland speelde, liet het vervolgens zien waar het toe in staat is: 25-20.