Klimaatactivisten blokkeren voor de derde dag op rijd de A12
NOS NieuwsAangepast

Politie beëindigt blokkade A12 van Extinction Rebellion

De politie heeft de blokkade van de A12 in Den Haag door actiegroep Extinction Rebellion (XR) beëindigd. Ongeveer twee uur na het begin van de demonstratie werden de laatste mensen van de snelweg verwijderd.

Voor de derde dag op rij voerden klimaatdemonstranten van XR actie op de A12 in Den Haag. Rond het middaguur liepen enkele honderden betogers de snelweg op. De weg werd enige tijd in beide richtingen afgesloten, waarna de politie onder meer met een waterkanon ingreep.

Volgens XR zijn in totaal 210 mensen aangehouden, de politie spreekt over ruim tweehonderd arrestanten. Direct aan het begin van de actie versperde de politie de weg, waardoor de demonstranten niet konden doorlopen naar de tunnelbak van de snelweg. Agenten riepen de klimaatactivisten op om weg te gaan en verder te demonstreren op de Laan van Reagan en Gorbatsjov, tegenover station Den Haag Centraal.

De Haagse burgemeester Van Zanen had toestemming gegeven aan de politie om in te grijpen.

Op de rijbaan in de richting van Den Haag stonden na een klein uur geen betogers meer. De actievoerders zijn naar de rijbaan in de omgekeerde richting gestuurd.

Het was de eerste keer dat de actiegroep de snelweg op een doordeweekse dag blokkeerde. De demonstranten willen de blokkades volhouden tot alle fossiele subsidies worden afgeschaft. Op X (voorheen Twitter) bevestigt Extinction Rebellion dat de activisten morgen weer terug zijn.

De gemeente Den Haag is niet blij met de blokkades. Burgemeester Jan van Zanen zei vandaag: "Ongeacht het doel van de demonstratie mag de autoweg nooit een vrijplaats worden van een ontwrichtende blokkade, daarom blijven wij hiertegen optreden. Uiteraard staat het iedereen vrij om zijn of haar stem te laten horen, op de Laan van Reagan en Gorbatsjov of op een van de vele andere plekken in de stad."

Minderjarigen

Zaterdag blokkeerden duizenden actievoerders de tunnelbak van de A12. 2400 demonstranten werden aangehouden, onder wie tientallen minderjarigen. De demonstranten werden met bussen naar het ADO-stadion gebracht, aan de rand van de snelweg. Vanaf daar mocht de meerderheid naar huis.

Bij de demonstratie van gisteren greep de politie eerder in dan de dag ervoor. Anderhalf uur na het begin van de blokkade verwijderde de politie de laatste betoger. Ruim 500 mensen werden aangehouden. Volgens XR werden dezelfde dag alle demonstranten weer vrijgelaten.

Het OM meldt vandaag dat twee actievoerders die gisteren bij de blokkades waren nog vastzitten. Om de blokkade te starten, stopten rond het middaguur meerdere auto's. Twee activisten die uit stilstaande auto's stapten zijn door de politie aangehouden voor het veroorzaken van een gevaarlijke verkeerssituatie. Zij zijn naar het politiebureau gebracht. Het OM moet nog besluiten of ze worden voorgeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl