De politie haalt een demonstrant van de A12 af
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw klimaatdemonstranten van A12 gehaald, ruim 500 mensen aangehouden

De politie heeft opnieuw klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion (XR) van de Utrechtsebaan gehaald, een onderdeel van de A12. De demonstranten van XR zaten vanaf het middaguur op de weg. Anderhalf uur later verwijderde de politie de laatste demonstrant.

De politie heeft ruim vijfhonderd mensen aangehouden. De aangehouden betogers zijn met bussen naar het ADO-stadion gebracht. Volgens XR zijn alle aangehouden demonstranten weer vrijgelaten.

De meeste mensen werden aangehouden op basis van de Wet openbare manifestaties (Wom), waarin regels staan waaraan demonstranten zich moeten houden.

De snelweg was enige tijd afgesloten, maar is inmiddels weer volledig vrijgegeven. De blokkade van de Utrechtsebaan was verboden. In plaats daarvan konden de actievoerders zich aansluiten bij de geplande klimaatdemonstratie op de Laan van Reagan en Gorbatsjov.

Foto's van de blokkade vandaag:

  • Mitchell Mooij
  • Mitchell Mooij
  • Mitchell Mooij
  • Mitchell Mooij
  • Mitchell Mooij
    De Utrechtsebaan is weer leeg

Gisteren blokkeerden duizenden activisten de tunnelbak van de A12. Daarbij werden ruim 2400 demonstranten aangehouden, onder wie tientallen minderjarigen. De demonstranten werden toen ook met bussen naar het ADO-stadion gebracht, aan de rand van de snelweg. Vanaf daar mocht de overgrote meerderheid naar huis.

Theorie vs praktijk

XR zegt de acties in de tunnelbak voorlopig te zullen herhalen, als de demonstranten door de politie worden weggehaald. XR ziet dat als "burgerlijke ongehoorzaamheid", uit protest tegen de subsidies op fossiele energie. De actiegroep wil de blokkades volhouden tot alle fossiele subsidies worden afgeschaft.

Burgemeester Jan van Zanen maakt zich zorgen over mensen die de komende dagen naar hun werk reizen via de snelweg. "Ik ga niet over de doelen die men nastreeft, maar maak mij grote zorgen over de ontwrichtende acties die voor de komende werkdagen zijn aangekondigd."

Van Zanen zei gisteren dat optreden tegen de blokkades niet eenvoudig is. "De Wom biedt in theorie voldoende juridische mogelijkheden om op te treden tegen actievormen die de grenzen van het demonstratierecht te buiten gaan. In de praktijk blijkt echter dat het lastig is effectief tegen dit soort blokkades op te treden, wanneer deze massaal en langdurig plaatsvinden", zei hij.

Beelden van de demonstratie vandaag:

Opnieuw blokkade op A12 door actiegroep Extinction Rebellion

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl