Geert Wilders na afloop van de zitting twee weken geleden
NOS NieuwsAangepast

Pakistaan krijgt 12 jaar cel voor oproep tot moord op Wilders

De rechtbank in Den Haag heeft de Pakistaanse oud-cricketspeler Khalid Latif veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar. Hij is schuldig bevonden aan een poging tot uitlokking van moord op PVV-leider Wilders, opruiing en bedreiging.

Het is de eerste keer dat een Nederlandse rechter iemand in het buitenland veroordeelt voor het bedreigen van een Nederlandse politicus. Het vonnis is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De 37-jarige Latif woonde de zittingen in het Justitieel Complex Schiphol niet bij. Hij liet zich ook niet vertegenwoordigen door een advocaat. Vermoedelijk is hij in Pakistan. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met dat land.

Net als bij de vorige zitting zat Wilders vandaag wel in de zaal.

In een reactie op het vonnis roept hij het kabinet op om Pakistan onder druk te zetten om de man te arresteren en uit te leveren:

Pakistaan krijgt 12 jaar cel voor oproep tot moord Wilders

Latif stelde in 2018 3 miljoen roepie (toen ruim 20.000 euro) in het vooruitzicht voor diegene die Wilders zou doden. Hij deed dat in een video die hij op YouTube zette.

De aanleiding daarvoor was een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed die Wilders had uitgeschreven. Die leidde tot grote onrust en protesten in islamitische landen, met name in Pakistan. Nederlandse vlaggen en foto's van Wilders werden daarbij verbrand.

Vrije woord

"De verdachte heeft door zijn handelen in de eerste plaats een zeer ernstige inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van Wilders", zegt de rechtbank.

Verder nemen de rechters het hoog op dat als gevolg van deze video "het vrije woord in Nederland op onacceptabele wijze wordt beperkt". Iedereen, en een lid van de volksvertegenwoordiging in het bijzonder, moet volgens de rechtbank de vrijheid hebben om zich te kunnen uiten zoals hij of zij dat wil.

Reizen naar EU veel moeilijker

Pakistan- en internationaalrechtdeskundigen achten de kans klein dat Pakistan veel voor Nederland zal willen betekenen bij de bestraffing van Khalid Latif. Pakistan, dat dus geen uitleveringsverdrag met Nederland heeft, zal hem niet zelf naar Den Haag sturen om zijn straf uit te zitten, is de inschatting. Wel beperkt de Nederlandse uitspraak de bewegingsvrijheid van de voorheen veel reizende cricketspeler zeer.

Als Latif ooit uit eigen beweging naar Europa zou reizen, heeft hij direct een probleem. In ieder geval binnen de EU staat hij met deze veroordeling gesignaleerd, wat betekent dat hij vrijwel direct zal worden aangehouden als hij op een Europese luchthaven landt. In dat geval zou hij zonder al te veel procedures worden overgedragen aan Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl