NOS NieuwsAangepast

OM eist 12 jaar tegen Pakistaan wegens oproep tot moord op PVV-leider Wilders

Het Openbaar Ministerie eist 12 jaar gevangenisstraf tegen de Pakistaan Khalid L wegens een oproep tot moord op PVV-leider Wilders. De Pakistaanse oud-cricketspeler deed in augustus 2018 in een video een oproep om Geert Wilders te doden omdat hij een cartoonwedstrijd wilde organiseren over de profeet Mohammed.

Het OM rekent het L. zwaar aan dat hij niet alleen Wilders wilde laten ombrengen, maar ook de Nederlandse rechtsstaat schade wilde berokkenen. "Met een aanslag op een politicus als Wilders was ook de Nederlandse democratie ondermijnd en was de wereld geschokt", zei de officier van justitie. "L. heeft geprobeerd om anderen ertoe aan te zetten Wilders te vermoorden, een Nederlands volksvertegenwoordiger het zwijgen op te leggen."

Het OM eist 12 jaar gevangenisstraf wegens een oproep tot moord op PVV-leider Wilders:

OM eist 12 jaar tegen Pakistaan wegens oproep tot moord op PVV-leider Wilders

Khalid L. loofde in 2018 een beloning van 3 miljoen roepi uit (ruim 20.000 euro) voor degene die Wilders zou doden. L. was zelf niet bij de zitting. Vermoedelijk zit hij in Pakistan. Ondanks meerdere pogingen van het OM heeft Pakistan niet gereageerd op een verzoek om rechtshulp. Daardoor is er van de verdachte ook geen adres of verblijfsplaats bekend.

Het is de eerste keer dat het OM iemand in het buitenland vervolgt voor het bedreigen van een Nederlands politicus.

Cartoonwedstrijd

De cartoonwedstrijd die Wilders in 2018 wilde houden leidde tot grote onrust en protesten in islamitische landen, met name in Pakistan. Nederlandse vlaggen en foto's van Wilders werden daarbij verbrand.

Omdat Khalid L. een oud-cricketprofessional is, heeft hij volgens het OM veel invloed in Pakistan en kon hij veel landgenoten bereiken met zijn oproep om Wilders om te brengen. De drie miljoen roepi was volgens L. alles wat hij had. "Had ik nog meer geld, dan had ik dit er ook voor over gehad", zei hij in de video.

De Pakistaan Junaid I. was na de oproep van L. in augustus 2018 vanuit Frankrijk naar Den Haag gereisd om Wilders te vermoorden, maar werd op Den Haag Centraal opgepakt. Hij werd veroordeeld tot 10 jaar cel voor het voorbereiden van een moord met terroristisch oogmerk.

'U krijgt mij niet stil'

Wilders zei vandaag in de rechtbank dat hij zich ondanks doodsbedreigingen blijft inzetten voor het vrije woord. "U krijgt mij niet stil, ik zal doorgaan", zei Wilders, waarmee hij zich richtte op de afwezige verdachte. Wilders hoopt dat de rechtbank met een veroordeling duidelijk zal maken dat hij niet vogelvrij is en dat mensen die dit soort dreigementen uiten daar niet mee weg komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl