Djokovic wint
NOS SportAangepast

Djokovic pakt 24ste grandslamtitel in slopende US Open-finale tegen Medvedev

Novak Djokovic heeft zijn 24ste grandslamtitel veroverd. In de finale van de US Open was de Serviër te sterk voor Daniil Medvedev (6-3, 7-6 (5), 6-3). De tweede set was een uitputtingsslag die Medvedev niet meer te boven kwam.

Met zijn 24ste grandslamtitel kwam Djokovic naast de Australische Margaret Court, die dat aantal tussen 1960 en 1973 ook wist te bereiken. Djokovic was bij de mannen al recordhouder toen hij dit jaar op Roland Garros op 23 grandslamtitels kwam. De geblesseerde Rafael Nadal volgt met 22 titels en de gestopte Roger Federer heeft er 20.

De 24 grand slams van Djokovic

Voor Djokovic was de US Open-titel ook bijzonder omdat hij vorig jaar niet mee mocht doen. Hij kwam de Verenigde Staten toen niet in omdat hij niet gevaccineerd is tegen het coronavirus.

Kinderdroom

In de speech na afloop zei Djokovic dat hij zijn "kinderdroom" leeft. "Ik wilde nummer een worden en ooit Wimbledon winnen. Aan 24 titels dacht ik echt niet. Dat kwam pas een paar jaar geleden, toen begon ik te geloven dat ik de geschiedenisboeken kon halen. En als die kans zich voordoet, waarom zou je 'm dan niet pakken?"

Medvedev blijft steken op één grandslamtitel. Die veroverde hij twee jaar geleden in New York tegen uitgerekend Djokovic.

Djokovic wint US Open-finale van Medvedev en sleept 24ste grand slam binnen

Djokovic begon onder het dichte dak van het Arthur Ashe Stadium - het regende in New York - scherp aan de eerste set. Hij brak Medvedev al in de tweede game en kwam op een 3-0 voorsprong. Daarna herpakte de Rus zich. Hij ging beter serveren er ontstonden langere rally's, iets wat Medvedev graag wil.

Toch was het de Serviër die de eerste set pakte. Hij benutte bij 5-2 de eerste setpunten niet, maar deed dat een game later wel.

Gemist setpunt Medvedev

Medvedev sterk aan de tweede set. Dat zorgde ervoor dat er een slopende strijd ontstond. Beide spelers gaven elkaar lange tijd geen duimbreed toe. Bij 4-3 kreeg Medvedev een breakpunt, die benutte hij niet. En bij 6-5 had hij een setpunt, maar kon Medvedev dat na een uitputtende rally niet benutten.

En dus moest een tiebreak voor de beslissing zorgen. Djokovic, die af en toe naar adem stond te happen, trok daarin toch aan het langste eind. De set duurde een uur en drie kwartier.

Medvedev in actie

In de derde set was het verzet van Medvedev gebroken. Omdat zijn sloopwerk geen resultaat had opgeleverd, raakte de 27-jarige Rus licht gefrustreerd.

Djokovic leek plots weer topfit, profiteerde van een paar Russische afzwaaiers en kwam op 3-1. Uit het niets verloor Djokovic daarna voor het eerst in de partij z'n opslag. Medvedev kon echter niet op 3-3 komen, werd weer gebroken, waarna Djokovic geen problemen meer kende.

De 36-jarige Djokovic speelde dit jaar alle grandslamfinales en won er drie. Medvedev zei na afloop gekscherend en met een lach op zijn gezicht tegen Djokovic: "Ik weet niet wanneer jij het eens rustiger aan gaat doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl