NOS Wielrennen

Eerherstel voor Evenepoel in Vuelta met ritzege: 'Negativiteit hield me uit slaap'

Evenepoel kan weer juichen in Vuelta: Belg wint solo daags na inzinking

Remco Evenepoel heeft zich in de Vuelta knap hersteld van zijn dramatische dag in de koninginnenrit van vrijdag. De Belgisch kampioen initieerde de vlucht van de dag op 123 kilometer van de finish, gedoogde daarna alleen Romain Bardet in zijn wiel om in de slotklim alle frustratie eruit te trappen en solo de zege te pakken.

Hevig geëmotioneerd kwam Evenepoel over de finish. "Ik heb niet veel geslapen vannacht", vertelde hij voor de camera van de organisatie. "Mijn hoofd zat vol met negatieve gedachten. Maar vanochtend stond ik op en zei tegen mezelf: 'Ga ervoor, maak er het beste van'."

In de strijd om de rode trui gebeurde er weinig. Ruim acht minuten na Evenepoel kwam de complete toptien, met Wout Poels als gangmaker gezamenlijk boven op de de slotklim Larra-Belagua.

Sepp Kuss van Jumbo-Visma blijft de klassementsleider, met ploeggenoten Primoz Roglic en Jonas Vingegaard vlak achter hem.

Sportieve revanche

Vrijdag zakte Evenepoel op weg naar de Tourmalet onverwacht diep door het ijs. Al vroeg in de rit kon hij het tempo van de nietsontziende trein van Jumbo-Visma niet volgen en koos er uiteindelijk voor om de slotklim rustig op te rijden.

Bijna een half uur na zijn concurrenten kwam hij boven, maar geknakt was hij niet. Vandaag ging de eerzuchtige Evenepoel op zoek naar sportieve revanche in de korte, maar loodzware rit van het Franse Sauveterre-de-Béarn naar de top van de Puerto de Belagua.

In het eerste uur van de rit, dwars door de lichtgroene bergen van de Pyrénées-Atlantiques, deed hij verwoede pogingen om ervandoor te gaan en zo de misère van de koninginnenrit van zich af te fietsen.

Zo zag de etappe eruit

Vier keer lukte het hem niet te ontsnappen, maar op 123 kilometer van de finish was het raak. Met een groep van twintig andere vluchters nam Evenepoel afstand van het peloton.

Op de Col de Hourcère (buitencategorie), de eerste klim van de dag, sloeg Evenepoel zijn tweede slag. Samen met Romain Bardet reed hij vlak voor de top weg bij de rest van de kopgroep.

Op vijf minuten achterstand bepaalden UAE en Jumbo-Visma het tempo in het peloton.

Terug naar Spanje

Het duo Evenepoel/Bardet hield stand en reed samen via een steile klim op de Port de Larrau (buitencategorie) Spanje weer binnen.

In een zee van Baskische vlaggen trok Evenepoel (al drie keer winnaar van de Clásica San Sebastian) vrijwel in zijn eentje de kar. In zijn kielzog kon Bardet, staand op zijn pedalen, piepend en krakend met moeite het wiel houden.

Enkel in het dal richting de slotklim kon Bardet zijn steentje bijdragen. De Fransman nam een paar keer over en hielp zijn vluchtmaat aan een welkome verfrissing.

Bardet helpt zijn vluchtmaatje Evenepoel met een spuit water

Ondertussen probeerde de nummer vier in het klassement, Juan Ayuso van UAE, de druk op Jumbo-Visma wat op te voeren. De talentvolle Catalaan - vorig jaar derde bij zijn Vuelta-debuut - probeerde tot driemaal toe weg te rijden bij Kuss, Vingegaard en Roglic. Vergeefs.

De drie kopmannen van Jumbo-Visma hoefden zich op de slotklim niet al te veel in te spannen en kwamen samen met de overgebleven concurrenten over de streep.

Ruim voor de finish werd al wel duidelijk dat Evenepoel en Bardet het samen vol zouden gaan houden tot de finish. En eigenlijk bestond over de uitkomst geen enkele twijfel. Tot 4 kilometer van de streep gedoogde Evenepoel zijn Franse metgezel, maar daarna reed hij met opvallend gemak nog ruim een minuut bij hem weg.

Zes verschillende truien?

Juichend kwam de Belg over de finish, met zijn tweede ritzege én de bergtrui op zak. Die blauwebollentrui is (na de leiderstrui, de witte jongerentrui, de regenboogtrui als wereldkampioen tijdrijden, de Belgische driekleur) al de vijfde trui, die deze Vuelta om de schouders van Evenepoel belandt.

Alleen de groene puntentrui zit nog stevig om de schouders van sprinter Kaden Groves. "Daar denk ik niet aan", grinnikte Evenepoel, "al krijg je natuurlijk wel punten als je ritten wint. De bergtrui en nog een paar ritzeges, dat zijn mooie doelen om voor te gaan in de laatste week."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl