Hulpverleners aan het werk in het historische centrum van Marrakech
NOS Nieuws

Reddingsoperatie komt op gang in Marokko

De Marokkaanse koning heeft het leger en reddingsdiensten vanuit het hele land gemobiliseerd om te helpen in het aardbevingsgebied. Reddingswerkers zijn sinds vannacht bezig om slachtoffers onder het puin vandaan te halen.

Op amateurbeelden die op social media rondgaan is het moment te zien dat de aardbeving plaatsvond:

Het moment van de aardbeving in Marokko

De Marokkaanse staatszender meldt dat onder meer in de provincie Chichaoua mensen vastzitten onder het puin. Met graafmachines wordt geprobeerd om ze te bevrijden. Er zijn zijn daar zeker 89 lichamen geborgen.

Ook in en rond Marrakech, de provincies Taroudant en Al Haouz en rond de stad Ouarzazate zijn reddingsoperaties aan de gang.

Najib Chakir, die in Nederland woont, is op vakantie in Marrakech. "Iedereen heeft hier de nacht op straat doorgebracht. Ik lag vlak bij de hoofdweg en het was een komen en gaan van hulpdiensten. Ambulances gingen non-stop richting het getroffen gebied, ook vanuit Rabat en Casablanca."

Chakir zag ook het leger het getroffen gebied in gaan. "Zo tegen het einde van de ochtend zagen we de hulpdiensten juist weer terugkomen uit het gebied met gewonden, iedere tien minuten kwamen wel tien voertuigen van de hulpdiensten voorbij. Waar ze precies vandaan komen weet ik niet, want het is zo'n groot gebied. Het kan 20 tot wel 150 kilometer zijn."

Bij daglicht is de duidelijk te zien dat de schade in Marrakech groot is. Mensen staan in de rij om bloed te doneren:

Ravage in Marrakech na aardbeving: 'Mijn ouders zitten nog vast'

Het is moeilijk een goed beeld te krijgen van het aantal slachtoffers en de schade omdat sommige dorpen nog niet zijn bereikt door de hulpdiensten. Het epicentrum lag in het Atlasgebergte bij Oukaïmedene, zo'n 80 kilometer ten zuiden van Marrakech.

Marokko werd even na 23.00 uur lokale tijd (middernacht in Nederland) getroffen door een zware aardbeving met een kracht 6,8. Zeker 820 mensen zijn om het leven gekomen. Volgens het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er ook meer dan 672 gewonden.

Marokko wordt vaker getroffen door aardbevingen, maar meestal in het noorden van het land. Deze was meer richting het zuiden. "Dat gebied is seismisch actief, maar niet zo actief als het noorden", zegt Läslo Evers, aardbevingsdeskundige van het KNMI.

De aarde bestaat uit verschillende platen, die tegen elkaar aan komen, van elkaar verwijderd raken en langs elkaar schuren. Tussen Marokko en Spanje ligt een grens tussen twee platen. Door het Atlasgebergte lopen de breuklijnen daarvan.

Tot nu toe was er bij deze beving één grote schok en daarna een aantal kleinere naschokken vertelt Evers. Dat is anders dan bij de beving in Turkije en Syrië van februari. "Daar ontstonden na de eerste schok nog een aantal grote schokken op andere breuken. Dat zie ik hier niet."

Zwaarste beving in 100 jaar

Nacer Jabour, hoofd van het Marokkaanse geologische centrum, heeft gezegd dat de naschokken aan het afnemen zijn. Mogelijk worden ze niet eens door de bevolking gevoeld.

"De eerste schok werd gevolgd door honderden naschokken", zegt Jabour. Hij voegde eraan toe dat naschokken meestal afnemen naarmate ze verder verwijderd zijn van de seismische breukzone. Eerder noemde Jabour de beving "de zwaarste in 100 jaar".

In deze video's vertellen inwoners van Marrakech en Casablanca over de wat ze merkten van de aardbeving:

Nederland is bereid na de zware aardbeving hulp te geven aan Marokko, laat minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken weten. Er is nog geen officieel hulpverzoek van de Marokkaanse regering binnengekomen. Er is ook nog geen beroep gedaan op reddingsteam USAR, maar het een woordvoerder zegt de situatie te monitoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl