Afrikaanse Unie krijgt G20-lidmaatschap bij aanvang top in New Delhi
De Afrikaanse Unie (AU) wordt lid van de G20, een internationaal samenwerkingsverband. De Indiase premier Modi heeft dat bekendgemaakt aan de start van de G20-top in zijn land.
De AU wordt de tweede unie die toetreedt tot het economische samenwerkingsverband. Ook de EU is onderdeel van de groep landen. Volgens de G20 waren in aanloop naar de top de lidstaten samen goed voor zo'n 80 procent van het wereldwijd bruto nationaal product.
"Ik nodig de vertegenwoordiger van de Afrikaanse Unie uit plaats te nemen als permanent lid van de G20", zei Modi in zijn openingstoespraak. De aankondiging werd met applaus ontvangen. De G20-gastheer heeft veel voorbereidingen getroffen om de top in New Delhi, die nog tot met zondag duurt, een succes te maken.
Vooraf had de premier aangekondigd dat India "de stem van het globale zuiden wordt." Hij zegt het op te nemen voor opkomende zuidelijke economieën. Tot nu toe was Zuid-Afrika het enige Afrikaanse lid van de G20. Ook Indonesië, Brazilië, Argentinië en Australië zijn zuidelijke leden.
Geen India maar Bharat
Een opvallend detail was het naambordje op Modi's tafel. In plaats van India stond er "Bharat" om zijn land aan te duiden. In de aanloop naar de top waren er al meer aanwijzingen dat de Indiase autoriteiten mogelijk de naam van het land willen wijzigen. De naam Bharat is in het land zelf synoniem met 'India', maar tot nu toe werd het begrip in internationale context nauwelijks gebruikt.
In eeuwenoude hindoeteksten wordt de term Bharat gebruikt als term voor de afstammelingen van koning Bharata. Een van de belangrijkste teksten uit het hindoeïsme heeft als naam de Mahabharata, wat je kunt vertalen als 'Het grote verhaal van de Bharata-dynastie'.
Dit verklaart waarschijnlijk waarom de huidige hindoe-nationalistische regering van India meer waarde hecht aan 'Bharat'. Vanuit de oppositie is kritiek geuit op de mogelijke naamsverandering.
Verdeeldheid over oorlog in Oekraïne
De olifant in de kamer op de top is de oorlog in Oekraïne. Daarover is grote verdeeldheid onder lidstaten. Westerse landen veroordelen Ruslands invasie en willen meer sancties tegen Moskou, maar landen als Zuid-Afrika, China, Brazilië en India staan genuanceerder in het conflict en willen dat de top meer gericht is op economische samenwerking.
De overeenkomst die de G20 leiders hebben gesloten over de oorlog is tekenend voor de tegengestelde belangen. Het enige concrete in de verklaring is dat de lidstaten gebruik van kernwapens of het dreigen ermee onaanvaardbaar is.