NOS Nieuws

Geen plek voor sloppenwijken en apen in New Delhi tijdens G20-top

Het kan niemand ontgaan die de Indiase hoofdstad New Delhi bezoekt: India is gastheer van de G20. In de hele stad staan gigantische billboards die naar het internationale topoverleg van economische grootmachten verwijzen.

India wordt neergezet als 'ambitieus', 'een wereldleider' en de 'moeder van de democratie'. Op alle billboards staat prominent premier Modi. Critici spreken van een verkapte verkiezingscampagne.

Op Connaught Place, een groot plein in het centrum van New Delhi, zijn de reacties verdeeld. "Dat de G20 nu hier is, is te danken aan Modi", denkt studente Saima. "Hij heeft heel goede relaties met andere landen opgebouwd. Doordat de G20 hier is, zullen Indiase jongeren in het buitenland veel makkelijker een baan krijgen."

Munit Vats denkt dat India onder Modi wereldwijd meer aanzien heeft gekregen. "Eerder werden Indiërs in het buitenland gediscrimineerd. Je hoorde verhalen over Indiërs die in Australië in elkaar werden geslagen. Dat hoor je nu nooit meer. Dat is duidelijk dankzij Modi."

Anderen zijn niet onder de indruk. "De G20 wordt in elk land een keer georganiseerd, dus dat het nu in India is, is niet zo'n grote prestatie", zegt Nitesh Kumar Mishra, die aan het winkelen is met Shruti Tyagi. Zij is trots op de premier. "Het is goed dat we zo'n sterk gezicht hebben om India te vertegenwoordigen op internationale platforms", zegt ze. Ze hoopt dat het gastheerschap van de G20 een opstapje is naar een nog betere positie op het wereldtoneel. "We hebben niet veel macht. Het zou mooi zijn als we vetorecht zouden krijgen." Daarbij doelt ze op een gelijkwaardige plek tussen de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad.

Welkomstbilboard met daarop premier Modi

In Janta Camp, op een paar honderd meter afstand van het gloednieuwe conferentiecentrum waar de G20-top morgen en zondag wordt gehouden, hangt een heel andere sfeer. Een groot deel van de sloppenwijk werd in de aanloop naar de G20 gesloopt. De overgebleven inwoners zijn ingesloten door blokkades. Alleen via een smal bruggetje over een breed open riool kunnen ze de buurt nog in of uit. "De kinderen kunnen hun school niet bereiken, de mensen kunnen niet op tijd op hun werk komen", zegt een bewoner. "Wat hebben de mensen aan de G20? Onze problemen zijn erdoor toegenomen", zegt een ander.

Het slopen van sloppenwijken is een van de maatregelen die de regering nam in de aanloop naar de top. Ook straathonden en apen werden zo veel mogelijk uit het centrum van de stad verwijderd.

Kijk hier hoe de sloppenwijken van New Delhi ontruimd worden:

Sloppenwijk New Delhi ontruimt in aanloop naar G20-top: 'Ze zitten op ons graf'

Afgesloten centrum

Nu worden nog even, vlak voor de top, de puntjes op de i gezet. Bloemenperkjes worden aangeharkt, straten geveegd. Lelijke zaken langs de route die de wereldleiders afleggen, worden aan het zicht onttrokken met muren en borden in vrolijke kleuren. Het centrum van de stad wordt voor de top bijna helemaal afgegrendeld.

"Ze laten de bezoekers positieve dingen zien, maar de mindere dingen niet, en zo gaat dat vaak", zegt een voorbijganger. "Ze zouden ze de sloppenwijken en het vieze water van de rivier Yamuna ook moeten laten zien", vindt hij. "Geopolitiek wordt India misschien belangrijker. Maar als je naar de feiten en statistieken kijkt, dan denk ik niet dat er economisch veel groei is."

De vraag is ook of de vele billboards die premier Modi afspiegelen als wereldleider hem volgend jaar bij de parlementsverkiezingen zullen helpen. Nilanjan Mukhopadhyay, die een biografie schreef over Modi, denkt van niet. "De gemiddelde Indiër is niet echt geïnteresseerd in internationale betrekkingen", zegt hij. "De overheid en Modi proberen de indruk te wekken dat geen enkele premier met zoveel respect is behandeld als Modi nu. Maar de realiteit is dat er weinig is gepresteerd om mensen ervan te overtuigen dat India nu een wereldleider is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl