Michael Reiziger geeft invaller Fedde de Jong instructies.
NOS Voetbal

Nieuwe bondscoach Reiziger leidt debutantenbal Jong Oranje: 'Uitdagend en leuk'

  • Edwin Cornelissen

  • Edwin Cornelissen

Alsof hij nooit anders heeft gedaan, zo rustig zit Michael Reiziger - witte blouse, zwarte broek, witte schoenen - in zijn plastic kuipstoeltje langs de lijn in Waalwijk. Af en toe staat hij op om zijn spelers op het veld wat korte instructies te geven.

Meer is ook niet nodig: Jong Oranje ontdoet zich probleemloos van Jong Moldavië (3-0) op een avond, die de kersverse bondscoach omschrijft als "een debutantenbal".

Daarmee doelt hij niet zozeer op zijn eigen vuurdoop als bondscoach. Het team is ten opzichte van het EK, waar Jong Oranje ruim twee maanden geleden in de groepsfase sneuvelde, danig verjongd. Liefst vijftien debutanten nam Reiziger op in zijn selectie voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Jong Moldavië en Jong Noord-Macedonië. Zeven van hen mogen in Waalwijk in de basis starten.

Michael Reiziger

"Het is uitdagend en leuk", zegt Reiziger over het werken met de nieuwkomers. "Ze geven heel veel energie en zijn leergierig. En heel onervaren zijn ze niet. De meesten spelen eredivisie of zelfs in een buitenlandse competitie. Dus ze weten echt wel wat er gevraagd wordt."

Tot de nieuwe lichting basisspelers behoren bijvoorbeeld AZ-revelatie Ruben van Bommel en PSV'er Isaac Babadi, die spreekt van een "bijna perfecte week, nu al". Niet alleen zijn basisplaats is "geweldig en onbeschrijflijk", dat geldt ook voor de 2-0, waarmee hij de wedstrijd in de tweede helft op slot gooit.

Mark van Bommel kijkt naar zijn zoon bij Jong Oranje

Lange gesprekken heeft Babadi niet kunnen voeren met Reiziger, in de weinige dagen dat de selectie bijeen is. Toch heeft de PSV-speler een positieve indruk gekregen van zijn nieuwe bondscoach. "Het is direct fijn werken, we hebben meteen een goede band. Ik denk dat ik voor meerdere jongens spreek. We willen mooi voetbal spelen en dat is ook te zien, denk ik."

Devyne Rensch werkte al eerder samen met Reiziger, die bij Ajax assistent-trainer was, onder meer tijdens de gloriejaren met Erik ten Hag. "Ik ken de wijze waarop Reiziger wil spelen al. Hij heeft mij ook veel geholpen. Hij is een goede man, met wie je goed kan praten. Niet alleen als voetballer, maar ook gewoon als mens."

Met al zijn ervaring, vindt Rensch, kan de topverdediger van weleer de talenten van de toekomst veel bijbrengen. "Hij heeft een hele mooie carrière gehad. En wij hebben zoveel jonge spelers, die eigenlijk pas zijn begonnen. Daar kan hij goede adviezen aan geven."

Ook als trainer heeft Michael Reiziger inmiddels de nodige bagage opgedaan. Dat neemt niet weg dat zijn nieuwe functie in KNVB-dienst een heel andere is dan die bij Ajax. "Hier heb ik een paar dagen om er een bepaald systeem in te krijgen, waar ik als clubtrainer veel meer tijd voor had. Maar dat maakt deze job ook uitdagend."

Vreugde bij de spelers van Jong Oranje in Waalwijk

Een ander verschil, zo lijkt het, is dat Reiziger bij Jong Oranje te maken heeft met jonge, leergierige spelers, waar hij bij Ajax ook met gearriveerde vedettes werkte. "Dat is een misvatting. Ook de vedettes willen elke dag bij leren. Ook zij zijn elke dag bezig om beter te worden. De oudere spelers hoef je daarin nauwelijks meer te sturen."

In het opgefriste Jong Oranje geldt Devyne Rensch (20) inmiddels als een oudgediende. Hij maakte in 2021 voor het eerst zijn opwachting in de ploeg. Reiziger heeft de ervaren Ajacied tot de nieuwe aanvoerder benoemd. "Het was een eer om dat te horen. Ik draag die captainsband met liefde."

Daarmee vertolkt Rensch het Oranjegevoel dat ook bondscoach Reiziger predikt. "Ik zie hier alleen maar jongens die echt graag willen. Dat heb ik voor, tijdens en na de wedstrijd gezien." Hoe anders lijkt dat voor Ryan Gravenberch, die bedankte voor de twee EK-kwalificatieduels omdat hij wilde acclimatiseren bij zijn nieuwe club Liverpool.

"Ik ken Ryan al heel lang", reageert Reiziger. "Ik weet dat het een hele goede jongen is. Ook een hele jonge jongen. Soms maak je even verkeerde keuzes. Maar daar groeit hij ook overheen."

Op een warme vrijdagavond in Waalwijk overheerst bij bondscoach Reiziger tevredenheid na een winnend debuut. Want natuurlijk, hij wil zijn voetballessen graag overbrengen aan jonge talenten. Maar als ambitieuze coach draait het eigenlijk slechts om één ding: winnen. "Dat woord staat met hoofdletters geschreven op mijn voorhoofd. Je doet alles om te winnen. En als het kan, doen we het met mooi, aanvallend spel. Dat is altijd wel de intentie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl