Bol oppermachtig naar zege bij Diamond League Brussel, Klaver mist winst

Femke Bol heeft haar zegereeks in de wedstrijdenreeks van de Diamond League verlengd. De wereldkampioene won vrijdagavond voor 37.000 dolenthousiaste toeschouwers in Brussel de 400 meter horden in 52,11 seconden.

Het was voor Bol de achttiende opeenvolgende zege op haar favoriete onderdeel bij de Diamond League. Het verschil met de concurrenten was groot. De Jamaicaanse Janieve Russell eindigde in 53,80 als tweede.

Volgende week kan Bol de eindzege in het Diamond League-klassement op de 400 meter horden definitief opeisen in het Amerikaanse Eugene. "Daarna ga ik op vakantie."

Bol genoot van de sfeer in Brussel. Het publiek ging duidelijk achter haar staan. Daarbij speelde waarschijnlijk mee dat Bol een Belgische vriend heeft, polsstokhoogspringer Ben Broeders. "Maar er zaten ook veel Nederlanders op de tribune. Mensen vinden het ook een gaaf onderdeel."

Matige start

Helemaal goed was haar race niet. "Ik wilde hard starten, maar ik kwam heel slecht uit bij de horde. Het laatste stuk was wel goed. Dat is supersterk dit seizoen. Ik heb door te veranderen naar veertien passen tussen de horden meer energie over voor het laatste stuk."

Bol verbeterde wel het meetingrecord van de Memorial Van Damme op de 400 meter horden.

Klaver grijpt naast zege

Lieke Klaver finishte voor de derde keer dit seizoen als tweede bij de 400 meter tijdens een Diamond League-wedstrijd. De Nederlandse atlete moest in Brussel de Belgische Cynthia Bolingo laten voorgaan.

Klaver, de nummer zes van de WK onlangs in Boedapest, finishte in 50,16 seconden. Bolingo, vijfde op de WK, was met 50,09 voor eigen publiek net iets sneller.

"Ik ben dit seizoen gegroeid. Dat heb ik laten zien", zei de 25-jarige atlete, die in augustus met de vrouwenploeg de wereldtitel veroverde op de 4x400 meter. Klaver liep bij de WK in Boedapest zeven races in negen dagen.

Klaver sluit het seizoen over een week af bij de Diamond League-finale in het Amerikaanse Eugene. "Dat is voor mij een toetje. Daarna lekker op vakantie."

Succes voor Boers

Isayah Boers was in het bijprogramma van de wedstrijden in Brussel de beste in de b-race op de 400 meter. De Nederlander won de race in 45,47 seconden. Isaya Klein Ikkink finishte als vierde in 45,71, wat voor hem een persoonlijk record betekende.

Bij de vrouwen liepen de wereldkampioenen op de 4x400 meter Cathelijn Peeters en Eveline Saalberg mee in de b-race op de 400 meter. Saalberg finishte als vierde in 52,31, Peeters als vijfde in 52,72.

Shericka Jackson had een wereldrecord in haar hoofd op de 200 meter. Op de laatste twee WK's veroverde ze de wereldtitel op die discipline en zowel in Eugene (2022) als in Boedapest (2023) kwam ze dicht in de buurt van de mondiale toptijd van wijlen Florence Griffith-Joyner uit de olympische finale van 1988 in Seoul: 21,34.

Toptijd, geen wereldrecord

Vorig jaar in Eugene noteerde de Jamaicaanse 21,45 seconden. Dit jaar in Boedapest ging het weer sneller, 21,41. In Brussel won ze weer afgetekend en ging ze hard maar niet hard genoeg. Haar 21,48 betekende weer een toptijd, maar geen wereldrecord. "Ik heb volgende week nog een kans bij de Diamond League in Eugene."

De Nederlandse Tasa Jiya finishte als zesde in 22,96. "Ik kijk naar wat Shericka doet in de warming-up en in de race. Maar slechts een paar seconden. Ik moet zelf lopen. Er is nog wel een gaatje naar de wereldtop", aldus de sprintster.

Wereldrecord para-atlete Jong bij verspringen in Brussel

Wereldrecord para-atlete Jong

Para-atlete Fleur Jong maakte haar opwachting bij het verspringen, dat in Brussel geen deel uitmaakte van het officiële Diamond League-programma. De wereld- en olympisch kampioene werkte een voortreffelijke wedstrijd af.

Ze landde bij haar derde poging na 6,74 meter, een forse verbetering van haar eigen wereldrecord dat ze in juni op 6,48 meter had gebracht.

Daarnaast sprong Jong net zover als de Servische Ivana Vuleta. die onlangs in de Boedapest de wereldtitel veroverde.

Koster onder de 15 minuten

Maureen Koster finishte als tiende op de 5.000 meter en bleef met 14.52,90 in de hitte van Brussel weer onder de 15 minuten. De winst was voor Keniaanse Lilian Rengeruk in 14.26,46.