NOS Sport

Gauff en Sabalenka naar finale US Open, klimaatprotest zorgt voor oponthoud

Gauff klopt Muchova en plaatst zich voor finale US Open

De finale van het vrouwentoernooi op de US Open gaat tussen Coco Gauff en Aryna Sabalenka. Zij waren donderdag (lokale tijd) in New York de sterkste in zwaarbevochten halve finales.

De 19-jarige Gauff rekende in twee sets (6-4, 7-5) af met de Tsjechische Karolina Muchova. Daarna had de 25-jarige Sabalenka drie sets nodig tegen de Amerikaanse Madison Keys: 0-6, 7-6 (1), 7-6 (5).

Klimaatprotest

Voor Gauff wordt het de tweede grandslamfinale in haar prille carrière. Vorig jaar verloor de tiener de eindstrijd op Roland Garros.

Haar halve finale tegen Muchova lag 50 minuten stil wegens een klimaatprotest van vier toeschouwers. Een van hen had zich vastgelijmd aan de tribune en kon pas met veel moeite verwijderd worden,

Klimaatactivisten verstoren halve finale US Open: 'Stop fossiele brandstof!'

Eerder deze week klaagden spelers over de hitte in New York, waar sommige partijen bij een temperatuur van 37 graden werden gespeeld. Tijdens de halve finales, die in de avond werden afgewerkt, was het met een temperatuur hoog in de twintig graden wat minder warm.

Veertig slagen

De 27-jarige Muchova, de nummer tien van de wereld en finaliste op Roland Garros, had op de US Open pas één set verloren en maakte het Gauff - de mondiale nummer zes - behoorlijk lastig. Pas op haar zesde matchpoint sloeg Gauff toe. Ze verkreeg dat matchpoint na een rally van veertig slagen, de langste slagenwisseling van de partij.

"Ik wist dat ik de benen en de longinhoud had om haar te kloppen in de rally's. Ik moest vooral het geduld opbrengen", vertelde Gauff, die de hele partij luidkeels werd aangemoedigd door het publiek in New York. Zo luid dat de umpire meerdere malen om stilte moest verzoeken.

"Het was gewoon een kwestie van volhouden", zei Gauff. Ze won uiteindelijk doordat Muchova een backhand in het net sloeg.

Sabalenka buigt achterstand om en bereikt ten koste van Keys finale US Open

Daarna leek Keys in de tweede halve finale voor een geheel Amerikaanse eindstrijd te gaan zorgen. Maar met de winst voor het grijpen gaf ze het helemaal weg tegen Sabalenka.

Sabalenka juicht te vroeg

Na een soepele eerste set mocht Keys - zeventiende van de wereld - in de tweede set bij 5-4 voor de wedstrijd gaan serveren, maar ze werd gebroken op love. In de tiebreak maakte ze vervolgens maar één punt.

In de derde set kwam Keys opnieuw een break voor, maar die gaf ze meteen weer weg. In de supertiebreak kwam ze er vervolgens niet aan te pas.

Bij 7-3 begon Sabalenka al uitgebreid te juichen, totdat bij haar het besef doordrong dat de supertiebreak om tien gewonnen punten gaat. De Belarussische leek even van slag te zijn en liet twee matchpoints liggen. Maar haar derde kans was wel raak en daarna kwamen de tranen.

De nummer twee van de wereld kan voor de tweede keer een grandslam winnen. Eerder dit jaar schreef ze de Australian Open op haar naam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl