De aankondiging van de dood van Johnny Kitagawa in 2019 op een scherm in Tokyo.
NOS Nieuws

Invloedrijke eigenaar van Japans artiestenbureau misbruikte honderden jongens

  • Anoma van der Veere

    Correspondent Japan

  • Anoma van der Veere

    Correspondent Japan

"Het begon toen ik 15 jaar was", zegt Kauan Okamoto. Hij was als jonge jongen gescout als zanger door het beroemde Japanse artiestenbureau Johnny's. Daar werd hij, net als honderden andere jongens, misbruikt door de inmiddels overleden eigenaar Johnny Kitagawa. Diens nicht maakte vandaag bekend af te treden als directeur van het entertainmentbedrijf.

"Ik deed alsof ik sliep", vertelde Okamoto eerder dit jaar tijdens een persconferentie in Tokio. "Hij kwam dan mijn bed in, kleedde me uit en verrichtte orale seks." In totaal gebeurde dat bijna twintig keer. Het overkwam niet alleen hem. Uit een onafhankelijk onderzoeksrapport dat vorige week werd gepresenteerd blijkt dat Kitagawa honderden jongens heeft misbruikt. Het schandaal zendt schokgolven door Japan.

De slachtoffers van Kitagawa zijn allemaal misbruikt nadat ze zich als jong talent aansloten bij zijn artiestenbureau. Ouders machtigden Johnny om hun minderjarige kind door hem op te laten leiden als zanger of acteur. Deze 'juniors' werden vaak in groepen uitgenodigd om bij Kitagawa in zijn appartement te verblijven. Ze werden dan 's nachts individueel aangevallen.

Kauan Okamoto tijdens de persconferentie

"De ene dag werd ik misbruikt en de volgende dag kreeg ik een stapel geld aangeboden," aldus Okamoto. Voor wie zich erover uitsprak, betekende dit het einde van de carrière. Het onderzoeksrapport beschrijft de verhalen van meerdere slachtoffers met soortgelijke ervaringen.

Seksueel geweld in Japan

Japan worstelt al lang met verborgen seksueel geweld. Negen van de tien vrouwen zegt geen melding te doen bij seksueel geweld. Die zwijgcultuur is bij mannen nog sterker: slechts een enkeling doet aangifte.

Dit komt mede door de wetgeving in het land. Zo werden mannen pas in 2017 toegevoegd aan de officiële definitie voor verkrachting. Voor deze wetsverandering viel seksueel misbruik van minderjarige jongens onder kindermishandeling en was er voor volwassen mannen wettelijk simpelweg niets vastgelegd.

Doofpot

Kitagawa, die het entertainmentbureau in 1962 oprichtte, kwam meer dan 50 jaar lang weg met zijn misbruik. Beschuldigingen werden door Japanse media in de doofpot gestopt.

Dat komt omdat het invloedrijke entertainmentbureau een cultureel fenomeen is in Japan. Johnny's vertegenwoordigt de meest succesvolle artiesten in het land en onderhoudt nauwe relaties met de Japanse media. Die geven inmiddels toe dat ze de aantijgingen jarenlang negeerden.

Alleen roddelblad Shukan Bunshun probeerde de beschuldigingen onder de aandacht te brengen. In 1999 publiceerde het blad het eerste artikel met anonieme bronnen over het vermeende misbruik. Kitagawa klaagde het blad aan voor laster, maar verloor de rechtszaak. De rechter concludeerde dat de beschuldigingen een kern van waarheid bevatten en dus geen laster waren.

Buitenlandse druk

Na zijn dood op 87-jarige leeftijd, in 2019, kwam er geleidelijk aan meer aandacht voor de beschuldigingen aan het adres van Kitagawa. Een documentaire van de BBC, waarin drie slachtoffers aan het woord kwamen, werd in maart dit jaar uitgezonden. Steeds meer mensen stapten daarna naar voren met hun ervaringen met de overleden mediabaas.

De Verenigde Naties onderzochten het schandaal en zetten druk op de Japanse overheid om het misbruik aan te kaarten en slachtoffers te compenseren. Pas na deze ontwikkelingen durfden de Japanse media het onderwerp op te pakken. De persconferentie van vandaag, waarin de zittende directeur haar vertrek aankondigde, werd op bijna alle grote tv-zenders uitgezonden.

Aftreden huidige directeur

"Deze problemen werden veroorzaakt door mijn oom en als zijn nicht neem ik hiervoor verantwoordelijkheid," verklaart Julie Keiko Fujishima, hoofd van Johnny's, vandaag voor een groep journalisten. Fujishima draagt haar functie over aan Noriyuki Higashiyama, een populaire zanger en nieuwslezer. Wel behoudt ze alle aandelen in het entertainmentbedrijf.

De nieuwe directeur zegt de bezem door het hele bedrijf te halen en het probleem hard aan te pakken. Zelf ontkent hij misbruikt te zijn of hiervan op de hoogte te zijn geweest. Wel geeft hij toe dat de roddels hem hadden bereikt. "Maar ik kon niks en heb er niks tegen gedaan", verklaart hij verontschuldigend.

Voor de slachtoffers voelt het ontslag van Fujishima en de erkenning van het misbruik als mosterd na de maaltijd: Kitagawa is al overleden en kan niet worden vervolgd. Daarbij blijft de vertrekkende directeur eigenaar van het bedrijf. Meerdere voormalige artiesten van Johnny's overwegen het bedrijf aan te klagen om op die manier gerechtigheid te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl