Frankrijk hard op weg naar EK na vijfde overwinning op rij, ditmaal tegen Ierland

Bekijk de samenvatting van Frankrijk - Ierland

Frankrijk kan een ticket voor het EK voetbal van volgend jaar welhaast gaan boeken. De verliezend WK-finalist van vorig jaar won in groep B ook zijn vijfde wedstrijd zonder een tegentreffer te incasseren. Ierland, de komende tegenstander van Oranje, kreeg in Parijs met 2-0 klop.

Eind maart begon de formatie van bondscoach Didier Deschamps de kwalificatiecampagne al met een overtuigende 4-0 overwinning tegen het Nederlands elftal. Daarop volgden zeges op Ierland (0-1), Gibraltar (0-3) en Griekenland (1-0).

Tchouaméni breekt ban

Donderdagavond moesten de Ieren er opnieuw aan geloven, ditmaal in het Parc des Princes. Aurélien Tchouaméni zette de Fransen na negentien minuten spelen verdiend op voorsprong. De middenvelder van Real Madrid schoot de bal van buiten de zestien met uiterste precisie in de verre hoek.

Een tegenvaller in de eerste helft was wel het uitvallen van Olivier Giroud. De 36-jarige spits, bezig aan zijn 125ste interland, liep een voetblessure op en werd vervangen door Marcus Thuram.

Diezelfde Thuram maakte kort na rust zijn eerste interlandgoal door een afvallende bal uit de draai binnen te knallen. Daarmee was het verzet van Ierland wel gebroken, al kreeg Chiedozie Ogbene nog een aantal kansen om de spanning terug te brengen.

De stand in de poule van Oranje

Frankrijk bleef de betere ploeg en had met wat meer efficiëntie een hogere uitslag kunnen neerzetten. Zo raakte Ousmane Dembélé met rechts de paal en kopte Thuram van dichtbij naast. Het bleef uiteindelijk bij 2-0.

Komende dinsdag oefenen de Fransen in Dortmund tegen EK-gastland Duitsland. Op 13 oktober vervolgt het team van Deschamps de EK-kwalificatiereeks met een uitwedstrijd tegen Nederland, dat donderdagavond Griekenland simpel aan de kant zette (3-0).

Černý scoort voor Tsjechië

In groep E eindigde de topper tussen Tsjechië en Albanië in een 1-1 gelijkspel. Voormalig FC Twente-aanvaller Václav Černý scoorde voor de Tsjechen.

Ook in groep G stonden de nummers één en twee tegenover elkaar. Servië, met onder anderen Dusan Tadic (ex-Ajax) in de ploeg, verloor in Belgrado met 1-2 van Hongarije. Barnabás Varga en Willi Orban waren trefzeker voor de bezoekers.

Finland, dat in en tegen Kazachstan met 1-0 zegevierde, leidt vooralsnog de dans in groep H. Achtervolgers Denemarken en Slovenië maakten tegen respectievelijk San Marino (4-0) en Noord-Ierland (4-2) ook geen fout.