Freddie Mercury met Queen in Wembley, 1986
NOS NieuwsAangepast

Ruim 1,6 miljoen euro voor originele tekst van Bohemian Rhapsody

Freddie Mercury's vroegste opzet voor Queens Bohemian Rhapsody heeft op een veiling in Londen ruim 1,6 miljoen euro opgebracht. De kroon en koningsmantel die de zanger droeg aan het eind van optredens van de laatste tournee van de band werd afgehamerd op net geen 750.000 euro op de veiling van Mercury's nalatenschap.

De vijftien kalenderblaadjes met gekrabbelde tekst en melodie van Bohemian Rhapsody bieden nieuw inzicht in hoe de grootste hit van de Britse band tot stand kwam. Zo koos Mercury aanvankelijk voor de titel Mongolian Rhapsody en overwoog hij de openingszin "Mama, there's a war began", in plaats van "Mama, just killed a man". Op een ander blaadje krabbelde hij kreten om te gebruiken, van het bekende 'Galileo' en 'Scaramouche' tot afgevallen woorden als 'Belladonna' en 'Matador'.

Naast deze compositie waren ook de oorspronkelijke teksten van andere grote hits te koop, zoals Somebody to Love, We Are the Champions en Don't Stop Me Now. Allemaal gingen ze weg voor bedragen tussen de 2,8 en 3,75 ton.

De slangenarmband die Mercury droeg in de videoclip voor Bohemian Rhapsody bracht een recordbedrag van ruim 800.000 euro op. Daarmee werd makkelijk de leren talisman van John Lennon overtroffen die in 2008 340.000 euro opleverde en sindsdien het duurste rockjuweel ooit op een veiling was. Mercury's piano was met 2 miljoen euro het object dat het meeste opbracht op de veiling.

  • Queen Music Ltd / Sony Music Publishing UK Ltd
    Het door Mercury getekende Queen-logo
  • Queen Music Ltd / Sony Music Publishing UK Ltd
    Mongolian Rhapsody, later pas Bohemian Rhapsody
  • Queen Music Ltd / Sony Music Publishing UK Ltd
    We are the champions
  • Queen Music Ltd / Sony Music Publishing UK Ltd
    Mercury tekende zichzelf en zijn bandleden
  • Queen Music Ltd / Sony Music Publishing UK Ltd
    Presleys Jailhouse Rock
  • Queen Music Ltd / Sony Music Publishing UK Ltd
    Don't Stop Me Now
  • Queen Music Ltd / Sony Music Publishing UK Ltd
    Somebody to Love

Alle 1400 kavels van de meerdaagse veiling bij het gerenommeerde huis Sotheby's komen uit de woning van Mercury in Londen, Garden Lodge. Hij liet dat na zijn dood in 1991 na aan zijn ex-geliefde Mary Austin. Die vindt het nu tijd om er afscheid van te nemen, al noemt ze "het een moeilijk besluit om dit bijzondere hoofdstuk in mijn leven af te sluiten".

"Het was een genot en voorrecht om al die jaren omringd te zijn door alle prachtige dingen die Freddie had verzameld", vertelde ze in een persbericht. "Dit is een kans om de vele facetten van Freddies leven, privé en publiek, te delen. Zo kan de wereld zijn unieke en geweldige persoonlijkheid beter begrijpen en gedenken." Ze noemt de veiling de beste manier daarvoor, "want er was niets waar Freddie meer van hield".

Freddie Mercury met Mary Austin

Naast veel Queen-materiaal, van de liedteksten en Mercury's ontwerp voor het logo tot een kamer vol gouden platen, werden er veel persoonlijke voorwerpen van de zanger aangeboden. Zijn flamboyante podiumpersoonlijkheid wordt subtiel weerspiegeld in de barokke elegantie van de Fabergé-klok uit zijn slaapkamer, een overdaad aan Lalique of een zilveren snorkammetje van Tiffany.

Daarnaast waren de kunstwerken waarmee Mercury zijn huis vulde te koop, van de Picasso die in de keuken hing tot de Chagall op zijn schoorsteenmantel. Ook de beroemde deur van Garden Lodge, waar fans na zijn overlijden massaal boodschappen op kalkten, kwam onder de hamer, net als een jukebox vol rock-'n-rollklassiekers van Little Richard en Bill Haley.

De deur leverde met een verkooprijs van 480.000 euro een veelvoud op van de door Sotheby's geschatte waarde van rond de 30.000 euro. Het veilinghuis had de jukebox op dezelfde waarde geschat, maar ook bleek veel meer waard en ging voor net onder een half miljoen euro de deur uit .

Zo brachten de meeste voorwerpen veel meer op dan de getaxeerde waarde. Een onyx-ring die Elton John ooit Mercury had geschonken ging zelfs 55 keer over de kop, met ruim 318.000 euro.

  • Sotheby's
    Queens koningsmantel en kroon
  • Sotheby's
    De vleugel van Freddie Mercury
  • Sotheby's
    Kostuums van de Queen-frontman
  • Sotheby's
    De tafelschikking van een van zijn etentjes
  • Sotheby's
    Een kamer vol gouden platen
  • Sotheby's
    Kattenliefhebber Mercury verzamelde alles van zijn favoriete diersoort
  • Sotheby's
    Adidas-schoenen van Mercury
  • Sotheby's
    Fabergé-klokje
  • Sotheby's
    De zilveren snorkam van Tiffany
  • Sotheby's
    Mercury's zonnebril

Mercury's kleding was ook populair. Van de strakke catsuits uit zijn beginjaren tot het kattengilet uit zijn laatste videoclip, These Are the Days of Our Lives had hij zijn outfits bewaard. Liefhebbers herkennen moeiteloos het zalmroze pak van The Great Pretender, het Radio Ga Ga-jasje of het bombastische kostuum met als bijnaam de Garnaal uit It's a Hard Life.

Sotheby's stelde alles vier weken lang tentoon voor de fans, die geregeld in lange rijen voor de deur stonden te wachten. Speciaal voor hen biedt het veilinghuis onder het motto Crazy Little Things ook snuisterijen van de zanger aan die normaal de catalogus niet zouden halen.

Ritmisch geklap

Dat de zanger nog altijd populair is blijkt hier uit de prijzen: voor een eenvoudig kattenbeeldje of Japans porselein dat door het veilinghuis op enkele tientallen euro's werd geschat, zijn al biedingen binnen van het twintigvoudige.

Tot volgende woensdag worden er zes veilingen gehouden om alles te verkopen, vanavond waren als eerste de topstukken aan de beurt. In totaal bracht deze openingsavond, waarop alle 59 kavels werden verkocht, ruim 14 miljoen euro op. De aanwezigen in avondkleding sloten de bijeenkomst af met het ritmische geklap van We Will Rock You.

Assistent Peter Freestone legt uit hoe dierbaar de geveilde spullen voor Mercury waren:

Sotheby's veilt 30.000 items van Freddie Mercury

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl