Een wassen beeld van Freddie Mercury in Madame Tussauds in Londen
NOS Nieuws

Sotheby’s veilt inboedel uit huis Queen-zanger Freddie Mercury

Veilinghuis Sotheby's veilt in september een grote collectie objecten van Queen-frontman Freddie Mercury.

De spullen komen uit de inboedel van Garden Lodge in Londen, het huis waar Mercury de laatste jaren van zijn leven woonde. Mercury overleed in 1991 op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids.

Het grote huis bleef dertig jaar onaangeroerd en bewaard als een soort heiligdom, maar nu worden meer dan 1500 objecten uit de inboedel geveild.

Voordat er geboden kan worden op de uiteenlopende verzameling met kunst, handgeschreven teksten en iconische kostuums waarin Mercury optrad, worden de spullen eerst vertoond in verschillende exposities.

God Save the Queen

In Londen, New York, Los Angeles en Hongkong komen de bijzonderste spullen voorbij. Eén van de items is een kroon die lijkt op de kroon van St. Edward, die koning Charles volgend weekend draagt bij zijn kroning, en een bijbehorende mantel gemaakt van rood fluweel, nepbont en strass-steentjes.

Mercury droeg de outfit voor zijn vertolking van God Save the Queen, waarmee het laatste live optreden van de band ooit werd afgesloten, in Knebworth in 1986.

Bekijk dat moment hier:

De tentoonstellingen zijn vrij toegankelijk en gratis, maar de verwachting is dat de objecten die worden geveild veel geld gaan opleveren.

Zoals de door Mercury geschreven tekst van het nummer We are the Champions, waarvan gedacht wordt dat het 300.000 pond kan opbrengen. Ook voor een schilderij van de kunstenaar James Tissot wordt een bedrag van zo'n 600.000 pond verwacht.

De spullen worden geveild door Mary Austin, aan wie hij de Garden Lodge en de inhoud ervan naliet. Austin was een van de beste vriendinnen van de rockzanger en de twee woonden lange tijd samen.

Avondveiling

"Vele jaren heb ik het plezier en het voorrecht gehad omringd te zijn door alle prachtige dingen waar Freddie zo van hield. Maar de tijd is voor mij gekomen om de moeilijke beslissing te nemen en een heel bijzonder hoofdstuk in mijn leven af te sluiten", zei Austin vandaag in een persverklaring.

Austin heeft gezegd een deel van de opbrengst van de verkoop te zullen doneren aan twee aids-stichtingen: de Mercury Phoenix Trust en de Elton John Aids Foundation.

Bieden op de objecten van Mercury kan in zes speciale veilingen in september, met een avondveiling op 6 september, waarin de belangrijkste items uit de collectie worden aangeboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl