Een boot die onder het gezag van Frontex patrouilleert bij de Griekse grens, de buitengrens van de EU
NOS NieuwsAangepast

Syrisch gezin krijgt geen schadevergoeding vanwege pushback

Een Syrisch gezin dat na een asielaanvraag in Griekenland werd teruggestuurd naar Turkije, krijgt geen schadevergoeding. De Europese grensbewakingseenheid Frontex is niet aansprakelijk te stellen voor eventuele schade, heeft het Europese Hof van Justitie bepaald.

De zaak tegen Frontex was aangespannen door het Syrische gezin. Nadat de oorlog in Syrië was uitgebroken, vluchtte het gezin in 2016 via Noord-Irak en Turkije naar Europa. Ze wilden in Griekenland asiel vragen, maar werden door de Griekse autoriteiten en Frontex met een vliegtuig teruggevlogen naar Turkije.

Het gezin woont inmiddels in Noord-Irak en eiste van Frontex een schadevergoeding, omdat het recht had op een asielprocedure in Griekenland. Daarnaast zegt het gezin dat de ervaring traumatisch was en ontbreekt het de kinderen nu aan het toekomstperspectief dat ze in Europa zouden hebben gehad.

Het Hof oordeelt dat het gezin geen schadevergoeding kan krijgen van Frontex, omdat het niet de juiste instantie is om zulke terugkeerbesluiten te beoordelen. Het is het agentschap dat de lidstaten helpt bij het beschermen van de buitengrenzen van de EU. De bevoegdheid om te beoordelen of een terugkeerbesluit gegrond is, ligt bij de lidstaten en niet bij Frontex, zegt het Europese Hof.

Pushbacks

Het was voor het eerst dat Frontex voor de rechter moest verschijnen voor het terugsturen van migranten. Het EU-agentschap wordt er al langer van beschuldigd migranten illegaal terug te sturen als ze proberen de Europese Unie te bereiken.

Frontex zou die 'pushbacks' door de vingers zien en er zelfs aan meewerken. Vorig jaar stapte de directeur van Frontex op, nadat er een kritisch rapport was verschenen over de 'pushbacks'. Daaruit bleek onder meer dat hoge ambtenaren binnen het agentschap de 'pushbacks' geheimhielden.

Het was ook voor het eerst dat een zaak tegen Frontex inhoudelijk werd behandeld. Het starten van een dergelijke procedure is doorgaans heel lastig: er zijn hoge juridische eisen en er is veel bewijs nodig.

Het Syrische gezin gaat waarschijnlijk in hoger beroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl