Enrique Tarrio (L) in 2021
NOS Nieuws

Proud Boys-voorman Tarrio krijgt 22 jaar cel voor rol in Capitool-bestorming

De voormalige voorman van de Proud Boys, Enrique Tarrio, heeft in de Verenigde Staten 22 jaar cel gekregen voor zijn rol in de Capitool-bestorming in Washington. Het is de hoogste straf die tot nu toe is opgelegd in de zaken rond de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw in januari 2021.

Justitie had een celstraf van 33 jaar geëist tegen Tarrio, die optrad als landelijke voorzitter van de extreemrechtse organisatie.

Tarrio werd in mei al schuldig bevonden aan zogenoemde opruiende samenzwering. Ten tijde van de bestorming was Tarrio weliswaar niet in Washington aanwezig omdat hij door de rechter was opgedragen uit de stad weg te blijven, maar volgens de openbare aanklagers stuurde hij de bestorming op afstand alsnog aan.

Twee dagen voor de bestorming werd Tarrio opgepakt voor het in brand steken van een Black Lives Matters-spandoek van een kerk en illegaal bezit van munitie. Daarvoor kreeg hij in augustus al vijf maanden cel opgelegd.

Tarrio is niet de eerste prominente aanhanger van de extreemrechtse groep die een jarenlange celstraf krijgt opgelegd voor de aanval op het Capitool. Ethan Nordean, die de mars naar het parlementsgebouw aanvoerde, moet 18 jaar de cel in. Ook Joseph Biggs en Zachary Rehl werden eerder veroordeeld voor opruiende samenzwering, zij hebben celstraffen van respectievelijk 17 en 15 jaar gekregen.

Trump voor de rechter

Het Capitool werd twee jaar geleden bestormd door aanhangers van Donald Trump die het oneens waren met de verkiezingsuitslag. Zij hoopten daarmee te voorkomen dat het Congres officieel de verkiezingswinst van Joe Biden zou vastleggen. Door de bestorming kwamen vijf mensen om het leven en raakten 140 politieagenten gewond

Meer dan 1100 mensen werden gearresteerd in verband met de aanval. Circa zeshonderd mensen kregen tot nu toe een straf opgelegd.

Trump moet vanwege de bestorming zelf ook nog voor de rechter verschijnen, in een zaak rond het onderzoek van speciaal aanklager Jack Smith. Het proces staat voor begin maart 2024 gepland, midden in de campagnetijd, en draait om ondermijning van de verkiezingsuitslag.

Daarnaast loopt er nog een andere rechtszaak tegen Trump die te maken heeft met de presidentsverkiezingen, namelijk in de staat Georgia. Daar wordt hij er met achttien anderen verdacht van het manipuleren van de verkiezingsuitslag.

Onder de achttien medeverdachten zijn onder meer Trumps advocaat Rudy Giuliani, de voormalige stafchef van het Witte Huis, Mark Meadows en functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Justitie en van de Republikeinse Partij in de staat Georgia. Vorige maand moest de voormalige president zich formeel in de gevangenis in de stad Atlanta melden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl