NOS SportAangepast

Espargaró wint MotoGP op thuiscircuit, Bagnaia na zware crash afgevoerd in ambulance

MotoGP-coureur Aleix Espargaró heeft de Grote Prijs van Catalonië gewonnen. De Spanjaard bleef zijn Aprilia-teamgenoot Maverick Viñales voor en behaalde daarmee zijn derde zege in de MotoGP.

Na afloop ging het niet alleen over de thuiswinst van Espargaró. De race werd namelijk ontsierd door nare crashes. Een van de slachtoffers was de Italiaanse coureur Francesco Bagnaia die kort na de start zwaar crashte. De Italiaan, regerend wereldkampioen en leider in het kampioenschap, verloor de controle over zijn Ducati en vloog over de kop. Een andere coureur reed vervolgens over zijn been heen.

De Italiaan werd per ambulance afgevoerd naar de medische post en was bij bewustzijn. Het publiek klapte luid voor de onfortuinlijke Bagnaia, voor wie de GP van Catalonië er dus vroegtijdig op zat. Onderzoek wees uit dat de WK-leider geen breuken heeft opgelopen, alleen kneuzingen.

Zijn teamgenoot Enea Bastianini, die eerder in de openingsronde ten val kwam, is er minder goed van afgekomen. Hij heeft breuken in zijn enkel en hand opgelopen en gaat morgen onder het mes.

Bagnaia blijft leider

De race op het Circuit de Catalunya lag na het incident enige tijd stil om troep op te ruimen. De start was al hectisch, omdat een stuk of vijf coureurs voor de eerste bocht al van hun motor schoven. Kort daarna maakte Bagnaia, die van poleposition was gestart en aan de leiding lag, een zogenoemde 'highsider', waarbij hij over het stuur van zijn motor vloog en hard op de grond terechtkwam.

Jorge Martín haalde als nummer drie het podium. Bagnaia blijft leider in de WK-stand, voor Martín. Marco Bezzecchi staat derde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl