Een wolf op de Veluwe
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Wolf verjagen met paintballgeweer mag voorlopig niet van rechter

De provincie Gelderland mag de wolf op De Hoge Veluwe voorlopig niet verjagen met paintballgeweren. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld.

Volgens de rechtbank heeft de provincie niet goed geno eg onderbouwd waarom het verjagen met verfkogels nodig is. De provincie krijgt zes weken de tijd voor een betere onderbouwing. Tot de einduitspraak moeten de paintballgeweren sowieso in de kast blijven.

Eind vorig jaar besloot de provincie het gebruik van verfkogels toe te staan bij wolven die stelselmatig niet-schuw gedrag vertonen op De Hoge Veluwe. Zo zouden wolven weer bang moeten worden voor mensen. De Faunabescherming stapte naar de rechter.

Half juli besloot de voorzieningenrechter dat de gemeente het paintballgeweer nog niet mocht inzetten, tot er een nieuwe rechtszitting plaatsvond.

Beschermd

De wolf heeft een beschermde status; ze mogen niet gevangen, verstoord of gedood worden in het wild. Tegelijkertijd wil de provincie voorkomen dat het dier te tam wordt. Gelderland is bang voor een confrontatie tussen mens en dier.

Zo werd het dier de laatste tijd steeds meer gespot in diverse bossen door het land heen:

Wolf

De Faunabescherming wil dat er andere maatregelen genomen worden als een eetverbod voor bezoekers op De Hoge Veluwe of een gedeeltelijke afsluiting. De provincie en het park vinden die middelen niet haalbaar of ontoereikend, schrijft Omroep Gelderland.

Advertentie via Ster.nl