Een wolf op de Veluwe
NOS NieuwsAangepast

Wolf afschrikken met paintballgeweer mag niet, provincie bezorgd

De provincie Gelderland mag op de Hoge Veluwe voorlopig niet meer met paintballgeweren schieten op wolven om ze af te schrikken. Dat heeft de rechter bepaald.

De provincie stond eind vorige maand het gebruik van de verfkogels toe, omdat de wolven op de Veluwe volgens Provinciale Staten te tam werden. Door op ze te vuren, moesten de dieren weer schuw worden, in de hoop dat ze dan weer dertig meter afstand zouden houden van mensen. Met name jonge wolven zouden nieuwsgierig zijn naar mensen.

Volgens de provincie is het schieten juist goed voor de bescherming van flora en fauna, maar de Faunabescherming was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. Die geeft de organisatie nu gelijk.

Noodzaak van schieten niet voldoende onderbouwd

De rechter wijst erop dat de wolf een Europese beschermde status heeft en dat de provincie goed moet onderbouwen waarom ze de wolf opzettelijk zou willen verstoren. Dat is volgens de rechter niet gebeurd.

Zo heeft de provincie niet goed duidelijk gemaakt welke incidenten er precies zijn voorgevallen en of er een wolf was die afwijkend gedrag vertoonde of dat het gewoon ging om een nieuwsgierige jonge wolf. Ook heeft Gelderland volgens de rechtbank niet goed gekeken naar andere opties om de wolf weg te houden bij mensen.

Daarnaast is het paintballgeweer volgens de rechter niet eerder ingezet bij wolven. Het is dan ook onduidelijk of de verfkogels het dier zullen verwonden of dat de verf ertoe leidt dat hij door zijn roedel wordt verstoten.

In afwachting van de uitspraak, besloot de voorzieningenrechter op 16 november al dat Gelderland per direct moest stoppen met het beschieten van de wolf. Volgens de provincie was er toen nog niet geschoten op het dier.

Provincie bezorgd

De provincie maakt zich grote zorgen naar aanleiding van de uitspraak, meldt Omroep Gelderland. Volgens de provincie vraagt de situatie om snel handelen en zijn er geen andere middelen meer om de wolf af te schrikken in een acute situatie.

Als er niet meteen wordt ingegrepen, bestaat volgens de provincie het risico dat de wolf op de Hoge Veluwe tam wordt en dat er dan geen andere mogelijkheid meer is dan het dier dood te schieten. "Wij willen snel handelen op basis van de op dit moment best beschikbare kennis om escalatie te voorkomen. Het doen van langjarig onderzoek past daar niet bij", zegt de provincie.

Gedeputeerde Drenth laat weten dat er middels een brief aan minister Van der Wal (Natuur) twee weken geleden al is aangedrongen op een aanpassing van de huidige bescherming van de wolf. "We willen ruimere mogelijkheden om in te kunnen grijpen als dat nodig is."

Na 150 jaar afwezigheid is de wolf definitief terug in Nederland. Natuurorganisaties zijn lyrisch, maar veehouders zijn minder enthousiast. Ze komen allemaal aan bod in deze video:

Hoe ga je om met de wolf? Op pad met voor- en tegenstanders

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl