Trump en andere verdachten in de zaak
NOS Nieuws

Trump bepleit onschuld in zaak over verkiezingsfraude

De voormalige Amerikaanse president Trump heeft de rechtbank in Georgia officieel laten weten dat hij zichzelf niet schuldig acht in een zaak die draait om fraude tijdens de verkiezingen van 2020. Met het document ziet hij af van zijn recht om in de rechtbank in persoon schuld te ontkennen. Die zitting had live op televisie uitgezonden kunnen worden.

Trump wordt in Georgia strafrechtelijk vervolgd voor het aanzetten tot verkiezingsfraude. Vorige week moest hij zich bij de gevangenis van Fulton County in de stad Atlanta melden. Daar werd een politiefoto (mug shot) van hem gemaakt, als allereerste president van de Verenigde Staten ooit.

In een document dat vandaag bij de rechtbank is ingediend, verklaarde hij zoals verwacht "niet schuldig" te zijn. Trump zei in het verleden al herhaaldelijk dat de zaak die tegen hem loopt politiek gemotiveerd is.

'Criminele organisatie'

De voormalig president wordt samen met achttien anderen vervolgd. Samen worden zij ervan verdacht een criminele organisatie te hebben gevormd die probeerde de uitslag van de presidentsverkiezingen in Trumps voordeel om te buigen. Ook onder anderen Trumps voormalige advocaat Rudy Giuliani en de voormalige stafchef van het Witte Huis, Mark Meadows.

Het is niet de eerste keer dat Trump wordt vervolgd, maar het is wel de eerste zaak die niet op federaal niveau plaatsvindt. In 2024 hoopt hij opnieuw mee te doen aan de presidentsverkiezingen als kandidaat voor de Republikeinen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl