Trump's mugshot
NOS Nieuws

Trump gearresteerd in gevangenis in Georgia en weer op borgtocht vrij

Donald Trump heeft zich vannacht gemeld bij de gevangenis van Fulton County in de staat Georgia om zich over te geven aan de autoriteiten. Hij wordt vervolgd voor pogingen de verkiezingsuitslag in de staat Georgia te manipuleren. In de gevangenis is Trump gearresteerd op basis van dertien aanklachten. Ook is er een zogenoemd mug shot gemaakt, een politiefoto.

De formele aanhouding ging snel omdat met de officier van Justitie afgelopen week al was onderhandeld over de borgtocht. De borgsom is vastgesteld op 200.000 dollar (ruim 183.000 euro) en die heeft Trump betaald.

Beelden van Trumps aankomst bij de gevangenis. Na afloop van de arrestatie sprak hij de pers toe:

Trump: 'Trieste dag voor Amerika'

Trump landde om 01.00 uur met een privévliegtuig in Atlanta, de hoofdstad van Georgia, waar ook de gevangenis is waar hij zich moest melden. Vergezeld van Steven Sadow, zijn nieuwe advocaat in de zaak, reed hij onder massale mediabelangstelling naar de gevangenis. Trump stelde Sadow pas gisteren aan, in de plaats van Drew Findling, de advocaat die hem tot nu toe verdedigde. De nieuwe advocaat staat bekend als een van de beste strafpleiters van Atlanta.

Na 20 minuten in de gevangenis vertrok Trump weer naar het vliegveld. Daar sprak hij kort de pers toe. Hij zei dat het "een erg trieste dag voor Amerika" was. "We hebben niets verkeerd gedaan", stelde hij en noemde de zaak een "verstoring van het verkiezingsproces". Ook herhaalde hij zijn claim dat de verkiezingen van 2020 niet eerlijk zijn verlopen. Voor die claim is geen enkel bewijs.

Lockdown rond gevangenis

Er waren veel veiligheidsmaatregelen getroffen in Atlanta. Voor het gebied rond de gevangenis gold rond Trumps aanhouding een "harde lockdown". Politiemedewerkers van Fulton County zijn bedreigd vanwege de zaak tegen Trump en zijn medeverdachten. Ook juryleden zijn bedreigd.

De voormalig president wordt samen met achttien anderen vervolgd voor een crimineel complot om de uitslag van de presidentsverkiezingen in zijn voordeel aan te passen. Een aantal andere verdachten had zich al gemeld bij de Fulton County gevangenis, onder wie Trumps advocaat Rudy Giuliani en de voormalige stafchef van het Witte Huis Mark Meadows. Alle verdachten hebben uiterlijk tot vrijdagmiddag 12.00 uur lokale tijd om zich te melden bij de gevangenis.

Het is de vierde keer dit jaar dat Trump te maken krijgt met vervolging voor een misdrijf. De zaak in Georgia is de eerste die niet op federaal niveau plaatsvindt en ook de eerste waarbij de oud-president zich niet bij een gerechtsgebouw, maar in een gevangenis moet melden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl