NOS NieuwsAangepast

Voor veel radioluisteraars is het morgen 'omschakeldag'

  • Ruben Eg

    redacteur Economie

  • Ruben Eg

    redacteur Economie

Een 'nationale omschakeldag' voor veel radioluisteraars. Het is morgen even zoeken naar het vertrouwde geluid op de FM-radio. Twee van de negen commerciële zenders die nu in de ether uitzenden verhuizen van plek. Twee andere verdwijnen juist uit de ether, om plaats te maken voor twee nieuwkomers.

Van alle eigenaars van radiostations moet het Vlaamse Mediahuis morgen het meest omschakelen. "Voor onze radio-organisatie breekt een nieuwe fase aan", vat radiodirecteur Tom Klerkx het samen. Vandaag wordt nog op de FM uitgezonden met Radio Veronica, 100% NL, Sublime en Slam!. Hiervan blijven vrijdag alleen Veronica en 100% NL over, waarvan alleen de laatste zijn oude vertrouwde frequentie behoudt.

Veronica-luisteraars moeten die dag eerst aan de knop van hun radio draaien voor ze hun station terughoren, om de frequentie op te zoeken waar nu nog Slam! op uitzendt. Deze dancezender blijft nog wel in de Randstad op FM te horen. Wie daarbuiten woont moet overschakelen naar internet of de digitale radio DAB+ om te kunnen blijven luisteren.

Van de door de overheid georganiseerde veiling is Sublime het grootste kind van de rekening. Zonder FM-frequentie moet de soul-, funk- en jazz-zender volledig digitaal verder. Als stunt kan een groep luisteraars vanmiddag op de parkeerplaats bij de studio in Amsterdam de oude autoradio laten vervangen door een digitale.

Stilte tot 1 november

Wie benieuwd is naar de opvolger van Sublime, moet nog even wachten. Op de frequentie is het vanaf donderdag klokslag middernacht namelijk stil. Bij de FM-veiling kreeg Financial News Radio de plek in handen, om er als Radio4All op te gaan uitzenden. Maar dat gebeurt pas vanaf 1 november. Tot die tijd is er dus niets te horen op de frequentie waar Sublime elf jaar op uitzond.

Dj Giel Beelen, die is aangetrokken als creatief directeur van Radio4All, zei gisteren tegen de NOS dat de negen weken na de FM-veiling onvoldoende zijn om uitzendklaar te zijn. "In november beginnen we als een soort radiolaboratorium, voor iedereen die radio kan en wil maken. Vanaf 1 januari gaat de nieuwe zender echt van start." De werknaam Radio4All zal dan ook plaatsmaken voor een definitieve.

Joe

DPG Media, het moederbedrijf van marktleider Qmusic, bemachtigde bij de veiling een tweede FM-frequentie. Die gaat het vullen met Joe, vertelt Iwan Reuvekamp, directeur radio. De zender richt zich op de oudere luisteraar. "Het heeft hetzelfde positieve gevoel als Qmusic, maar dan met muziek uit de jaren '70, '80 en '90."

DPG lanceerde vorig jaar Joe 70s & 80s op DAB+ (digitale radio) en begin dit jaar op een regionale FM-frequentie. In februari nam Joe in de Randstad de FM-frequenties over van de non-stopzender Qmusic Maximum Hits. Die worden vrijdag weer ingenomen door Slam!.

De landelijke plek van Joe is die waarop Radio 10 de afgelopen jaren te beluisteren was. Net als Qmusic is Joe een radioconcept dat DPG uit België naar Nederland kopieert. "We bouwen het langzaam op", stelt Reuvekamp. "Dat hebben we bij Qmusic ook gedaan."

Omdat de tijd tussen het bemachtigen van de frequentie en de eerste uitzenddag van de nieuwe zender ook voor DPG te kort is, zal het nonstopstation de komende tijd worden gevuld door dj's van Qmusic. Dit is wel tijdelijk, benadrukt Reuvekamp. "Ze gaan terug naar Qmusic."

In de tussentijd zoekt Joe naar nieuwe dj's voor de zender. Reuvekamp zegt "bekende namen" aan te gaan trekken. Namen wil hij nog niet noemen.

Talpa

Ook bij Talpa wordt het vrijdag omschakelen, maar slechts voor één zender. Radio 10 verhuist naar de frequentie van Radio Veronica, dat dus de oude plek Slam! overneemt. Omdat uitgevers voor de veiling mochten bieden op drie frequenties, verkocht Talpa dit jaar Veronica aan Mediahuis. Sky Radio en Radio 538 slaagden erin om hun oude frequenties te behouden.

Ook BNR behoudt zijn vertrouwde plek in de ether. Wel moest de nieuwszender met bijna 7,5 miljoen diep in de buidel tasten om niet tot louter digitaal uitzenden veroordeeld te worden.

Technisch gezien hoeft overigens niet elke radioluisteraar morgen iets te merken van de nieuwe zenderindeling. FM-radio's met een zogenoemd radio data system, kortweg RDS, schakelen automatisch met voorkeurszenders mee. Zelfs bij het naar de Randstad in de ether verhuizende Slam! zou dit moeten werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl