Demissionair kabinet bereikt akkoord over begroting, Kaag noemt het 'evenwichtig'
Het demissionaire kabinet heeft overeenstemming bereikt over de begroting van komend jaar. Minister Kaag (Financiën) noemt het een "evenwichtig pakket", maar zegt dat de details op Prinsjesdag bekend worden gemaakt. Wel zegt ze dat de begroting sluitend is en in "goede sfeer" tot stand is gekomen. In tegenstelling tot eerdere overleggen werd het geen nachtwerk.
Kaag kan niet zeggen of mensen met een kleinere beurs nu opgelucht kunnen ademhalen. "Ik kan niet in de portemonnee van eenieder kijken." Ze zegt wel dat het akkoord is gesloten "met oog voor de mensen die het moeilijk hebben".
Het Centraal Planbureau rekende eerder deze maand voor dat het aantal Nederlanders in armoede richting de miljoen dreigt te stijgen als er geen nieuw beleid komt. Gevraagd of het kabinet daar rekening mee heeft gehouden zegt Kaag: "Dat was een theorie die ervan uitging dat we niets doen, maar we doen wel iets."
Het lekte al uit dat het kabinet van plan is om 2 miljard euro uit te trekken voor het verbeteren van de koopkracht van mensen met een laag of middeninkomen. Dat gebeurt vooral door voor hen de huur- en zorgtoeslag en het kindgebonden budget te verhogen. Ook worden mensen minder snel gekort op de bijstand.
Pakje sigaretten ruim 10 euro
Volgens bronnen was er nog een gat van 300 miljoen euro in de begroting. Het is niet duidelijk of dat wordt gedicht met belastingen of bezuinigingen.
Een mogelijkheid die de schatkist geld kan opleveren is een extra verhoging van de accijns op sigaretten. Afhankelijk van de gekozen variant kan dat zo'n 90 miljoen euro opleveren. Het zou betekenen dat een pakje van 20 sigaretten dan ruim tien euro kan gaan kosten.
Verder dreigt door de inflatie en het aflopen van de accijnskorting de benzine volgend jaar 21 cent duurder te worden. Daar zou het kabinet wel iets aan willen doen, maar het gaat om honderden miljoenen en de ministers vinden dat ze daar als demissionair kabinet geen beslissing over kunnen nemen. Ze laten het besluit over aan de Tweede Kamer.
De begroting moet nog formeel worden goedgekeurd door de ministerraad. Vervolgens gaat de Raad van State er een oordeel over vellen en wordt de begroting doorgerekend. De Tweede Kamer mag de begroting daarna nog aanpassen.