Satellietbeeld orkaan Idalia
NOS Nieuws

'Extreem gevaarlijke' orkaan Idalia aan land in Florida, zwakt af in kracht

Orkaan Idalia is in de Amerikaanse staat Florida aan land gekomen. Dat gebeurde vanmorgen om 07.45 uur lokale tijd aan de westkust van Florida. Het Nationaal Orkaancentrum (NHC) laat weten dat er windsnelheden van 205 kilometer per uur zijn gemeten. De autoriteiten hebben gewaarschuwd voor een vloedgolf veroorzaakt door de "extreem gevaarlijke" orkaan. Volgens NHC kunnen de vloedgolven ruim drie tot vier meter hoog worden.

De orkaan is afgezwakt tot een orkaan van categorie 4 naar categorie 2.

Lokale autoriteiten meldden al overstromingen op verschillende plekken langs de westkust van Florida. Ook zitten ruim 230.000 mensen zonder stroom. Gouverneur DeSantis heeft inwoners opgeroepen binnen te blijven en ook na de storm voorzichtig te blijven. Hij waarschuwt inwoners niet door overstroomde straten te rijden en eventuele losgekomen hoogspanningskabels niet aan te raken.

Op het kaartje hieronder is het oostwaartse traject dat de orkaan waarschijnlijk aflegt te zien:

De route die de orkaan naar verwachting zal volgen

Gisteren riep DeSantis inwoners van Florida op gevaarlijke plekken te verlaten en hoger gelegen gebieden op te zoeken. Op sommige plaatsen zijn mensen verplicht geëvacueerd.

Idalia heeft maandag en dinsdag al op Cuba tot veel overlast geleid. In korte tijd viel tot wel 10 centimeter regen in korte tijd, waardoor verschillende gebieden onder water staan. Ook viel op veel plaatsen de elektriciteit uit. Het is onduidelijk of er slachtoffers gevallen zijn.

Inwoners in Florida maakten zich gisteren gereed voor de zware storm:

Dichtgetimmerde ramen en lijkzakken: Florida maakt zich op voor Idalia

Afgelopen najaar trof orkaan Ian het zuidoosten van de Verenigde Staten. Het dodental liep op tot bijna 150, waarvan de meeste slachtoffers in de staat Florida vielen. Ruim drie miljoen huishoudens en bedrijven kwamen zonder stroom te zitten en tienduizenden huizen raakten verwoest.

Florida wordt vaker getroffen door orkanen, maar het is de eerste keer dat de regio Big Bend door een storm uit deze categorie getroffen wordt.

De Amerikaanse weerdienst NOAA zei eerder deze maand te verwachten dat dit het orkaanseizoen dit jaar "drukker" zal zijn dan was verwacht. Dat komt deels door de extreem hoge temperatuur van het oceaanwater. Het orkaanseizoen loopt tot eind november, maar meestal wordt de piek van het aantal orkanen in augustus en september bereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl