Voorbereidingen bij een ziekenhuis in Tampa, Florida
NOS NieuwsAangepast

Zuidoosten VS maakt zich op voor 'extreem gevaarlijke' orkaan Idalia

De zuidoostkust van de Verenigde Staten maakt zich op voor de orkaan Idalia. Waarschijnlijk komt de orkaan aan land als een zware orkaan van de vierde categorie, op een schaal van vijf. Daarbij kunnen windsnelheden voorkomen van minstens 209 kilometer per uur, zo waarschuwt het National Hurricane Center.

Idalia heeft op Cuba al geleid tot veel overlast. Daar trok de orkaan maandag en dinsdag over. Vooral het westen van het land is getroffen. Er viel tot wel 10 centimeter regen in korte tijd, waardoor verschillende gebieden onder water staan. Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd naar schuilplaatsen of moesten elders heen. Op veel plaatsen viel de elektriciteit uit. Het is niet duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

'Tijd begint heel snel te dringen'

Idalia kon zich de afgelopen uren snel ontwikkelen door de hoge temperatuur van het zeewater in de Golf van Mexico. Gisteravond was de orkaan er nog een van de tweede categorie.

In de loop van de ochtend komt Idalia in de Verenigde Staten aan land. De Amerikaanse weerdienst NOAA verwacht dat Idalia zich tot die tijd zal ontwikkelen tot een "extreem gevaarlijke" orkaan.

De autoriteiten van de staat Florida roepen inwoners van vooral laaggelegen gebieden om om te vertrekken naar hoger gelegen gebied, om zo de harde wind en mogelijk verwoestende overstromingen te ontlopen. "De tijd begint heel snel te dringen", waarschuwde gouverneur Ron DeSantis.

In Florida worden veel voorbereidingen getroffen:

  • Reuters
    Op Cuba staan verschillende gebieden onder water

Een groot deel van de westkust van Florida zal te maken krijgen met de orkaan. Op diverse plaatsen in die staat worden mensen verplicht geëvacueerd. Dat gebeurt vooral in laaggelegen en aan de kust gelegen gebieden. Ook mensen die in recreatievoertuigen, boten of caravans of campers wonen moeten verplicht weg. Op tientallen plekken zijn opvanglocaties geopend.

Noodtoestand afgekondigd

Ook inwoners die niet verplicht hun huis uit hoeven zullen de gevolgen van Idalia ondervinden, van stroomuitval tot de sluiting van scholen en winkels. De luchthavens Tampa International Airport en St. Pete Clearwater International Airport zijn dicht.

Oliebedrijven hebben personeel weggehaald van drie boorplatformen in het gebied, en de lancering van een raket voor de Amerikaanse ruimtestrijdkrachten is uitgesteld vanwege Idalia.

Zo'n 5500 militairen staan paraat voor de hulpverlening en elektriciteitsbedrijven houden 30.000 medewerkers achter de hand om het stroomnet zo snel mogelijk te herstellen.

Ondertussen bereiden ook andere staten aan de oostkust zich voor op de komst van de orkaan. Naar verwachting donderdag krijgen North en South Carolina en Georgia te maken met de orkaan. In Georgia en South Carolina is daarom de noodtoestand afgekondigd, wat het mogelijk maakt om extra voorbereidingen te treffen.

Dit zijn satellietbeelden van de storm:

Zo raast Idalia over Florida heen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl