Hoekstra en Von der Leyen
NOS NieuwsAangepast

Von der Leyen steunt kandidatuur Hoekstra voor post Eurocommissaris Klimaat

Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen steunt de kandidatuur van demissionair minister Hoekstra voor de functie van Eurocommissaris van Klimaat. Hoekstra had dinsdag in Brussel een gesprek met de voorzitter.

"Hoekstra toonde enorme motivatie voor de post en grote toewijding aan de Europese Unie", stelt Von der Leyen in een reactie. "Hij heeft ook relevante professionele ervaring voor deze positie."

Na afloop van het gesprek zei Hoekstra al tegen de NOS dat hij "een goed gesprek" met Von der Leyen had, zonder details te geven.

Twijfel

Vooral bij linkse Europese partijen en bij milieuorganisaties leeft twijfel over de voordracht. Zij stellen onder meer dat Hoekstra te weinig weet van het onderwerp klimaat, terwijl er in het jaar dat hij commissaris zou moeten worden veel werk moet worden verzet.

Hoekstra zal - als het Europees Parlement instemt met zijn aanstelling - Europa eind dit jaar vertegenwoordigen op de belangrijke klimaatconferentie COP28 in Dubai. "Zijn bestuurlijke ervaring is vooral van grote waarde bij de diplomatieke gesprekken in de aanloop naar COP28", stelt Von der Leyen. Ook denkt zij dat zijn ervaring van pas komt bij gesprekken over financieringen voor klimaatinitiatieven.

Hoekstra zegt vandaag dat hij "zich heel goed gaat voorbereiden" op de hoorzitting. Hij erkende na het gesprek met Von der Leyen nogmaals het belang van de functie en herhaalde dat hij onder de indruk was van wat Timmermans op deze positie heeft gedaan. "Ik ga mijn stinkende best doen om op dit ongelofelijk belangrijke onderwerp het verschil te maken voor Nederland en Europa, als mij dit gegund wordt."

Als Hoekstra Eurocommissaris van Klimaat wordt, neemt hij slechts een deel van de portefeuille van Timmermans over. Het dossier over de zogenoemde Green Deal wordt overgenomen door de Slowaakse Eurocommissaris Maros Sefcovic. Deze 'deal', die Timmermans hielp ontwerpen, is een soort spoorboekje waarin staat welke maatregelen wanneer worden genomen om in 2050 als eerste continent in de wereld helemaal klimaatneutraal te zijn.

Ook neemt Hoekstra niet de positie van eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie over van Timmermans. De christendemocraten, sociaaldemocraten en de liberalen leveren alle drie een vicevoorzitter. Omdat de christendemocraten al een vicevoorzitter hadden in de commissie, mag Hoekstra dat niet worden.

In principe is de aanstelling van Hoekstra tijdelijk. Volgend jaar juni zijn er nieuwe Europese verkiezingen en dan komt er ook weer een nieuwe Europese Commissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl