NOS Wielrennen

Evenepoel eindigt Vuelta-bergrit in Andorra met ritwinst, rode trui én hoofdwond

Evenepoel eindigt Vuelta-bergrit in Andorra met ritwinst, rode trui én hoofdwond

Met drie forse kloppen op de borst heeft Remco Evenepoel de derde etappe van de Vuelta gewonnen en daarmee ook direct de leiding genomen in het algemeen klassement. De Belg versloeg in een sprintje bergop in het hooggebergte van Andorra concurrenten Jonas Vingegaard en Juan Ayuso.

Op zo'n 300 meter van de streep zette de Vlaamse Vuelta-winnaar van vorig jaar als eerste de sprint in van een select groepje favorieten voor de eindzege van Ronde van Spanje. Evenepoel kwam een seconde eerder over de streep dan zijn concurrenten.

Direct na de finish kwam Evenepoel ten val, toen hij op een van de omstanders was gebotst die op de weg de renners staan op te wachten. Met een bebloed hoofd, een wenkbrauw die open was gescheurd, werd de Belg gefeliciteerd door zijn ploeggenoten en staf.

Vijf seconden op Mas, dertig op Vingegaard

Na de eerste pittige bergrit van de Vuelta heeft Evenepoel (Quickstep) in het algemeen klassement vijf seconden voorsprong op Enric Mas (Movistar) en elf seconden op Lenny Martinez (FDJ-Groupama).

Evenepoels grootste concurrenten Vingegaard en Primoz Roglic (Jumbo-Visma) staan op iets meer dan een halve minuut van Evenepoels rode trui. Wilco Kelderman is de beste Nederlander op plek negen.

  • La Vuelta
    Evenepoel met een bebloed hoofd na de finish
  • LaVuelta
    Evenepoel wordt geholpen door een staf van zijn ploeg Quickstep
  • La Vuelta
    Evenepoel knalt onder in beeld op een toeschouwer

Na twee (door extreem weer) chaotisch verlopen koersdagen, vrijwel constant gefietst in volledig doorweekte shirts, bleven de truitjes in de derde etappe van de Vuelta droog. Maar door de val van Evenepoel direct na zijn ritzege zal ook dag drie niet onopgemerkt blijven.

Met wilde armgebaren en een zuur gezicht zat de bebloede Evenepoel op het asfalt in skioord Arinsal. "Of ik geen tijd had om te remmen? Ik moet eerst mijn handen omhoog steken", zei de ritwinnaar. "Iedereen ging wel opzij, maar er stond nog een vrouw."

"Zo'n supermooie zege en dan was er jammer genoeg te weinig ruimte na de finish", sprak Evenepoel. "Ik hoorde dat mijn verzorgers nog gevraagd hadden om op te schuiven, maar er werd weer niet geluisterd. Het is nu al de derde dag op rij dat er iets gebeurt."

Zware finale

In contrast met de in duisternis gereden ploegentijdrit en de rare etappe in Barcelona, verliep rit drie, tot Evenepoels botsing, zonder gekkigheid. Geen nattigheid door regen, maar wel door zweet. Want in de finale kregen de renners in het hooggebergte van Andorra, waar ze voor de gelegenheid finishten, twee pittige beklimmingen voor de wielen.

In de laatste vijftig van de 158,5 kilometer tellende etappe moest het peloton de Coll d'Ordino (17,5 kilometer à 4.9%) over en finishen op de klim naar Arinsal (8,2 km à 7.9%). De finishlijn was daar getrokken in het Andorrese skidorp op 1.900 meter hoogte.

De honderd kilometer lange aanloop naar de twee beklimmingen van eerste categorie was niet volledig vlak en door een hoog tempo duurde het zeker veertig kilometer voordat elf renners weg konden blijven. Ze kregen maximaal vijf minuten de ruimte en bij het passeren van de grenspost bij Andorra was daar nog 3,5 minuten van over.

Kopwerk Van Baarle

Jumbo-Visma-locomotief Dylan van Baarle had al kilometers lang het gat langzaamaan kleiner gemaakt met hulp van Quickstep- en INEOS-knechten van Evenepoel en Geraint Thomas. De klassementsmannen waren duidelijk iets van plan. En dat bleek op de slotklim.

Van Baarle op kop van het peloton

Nadat Romain Bardet van de Nederlandse DSM-firmenich-ploeg tevergeefs al iets had geprobeerd op de Coll d'Ordino, ging op de Arinsal de jonge UAE-kopman Ayuso (nummer drie van vorig jaar) ervandoor. Zijn krachtige demarrage werd gepareerd door liefst drie Jumbo-Visma-renners: Vingegaard, Roglic en Sepp Kuss.

Toen de laatste vluchter uit de vroeg ontstane kopgroep, Lennard Kämna, op 2,5 kilometer van de streep werd opgeslokt, was er nog maar een select groepje klassementsmannen en sterke klimmers over.

  • EPA
    Remco Evenepoel in de rode trui
  • EPA
    Evenepoel juicht, Vingegaard komt op de achtergrond te laat
  • EPA
    Mas (blauw), Roglic (geel) en Soler (wit) komen over de finish in Andorra
  • EPA
    Vingegaard komt over de finish in Andorra
  • EPA
    Ayuso komt over de finish in Andorra

De opvallende grote naam die daar als eerste uit moest lossen, was INEOS-kopman Thomas. De Brit verloor uiteindelijk 47 seconden en staat al een minuut en tien seconden achter op Evenepoel. Thomas' belangrijkste knecht in de bergen, de Nederlander Thymen Arensman (23), kon wel aanhaken bij de voorste renners en staat veertiende.

Vooral een geslaagde dag dus voor Evenepoel, die op de ochtend van de bergrit naar Andorra nog zei dat "geen tijd verliezen" zijn doel vandaag was. De Belg eindigt de dag met een seconde tijdswinst, de ritzege en de rode trui, maar ook met een hoofdwond waarvan hij waarschijnlijk niet te veel last zal overhouden. "Gelukkig is alles in orde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl