Staatssecretaris Uslu gaat roofkunst teruggeven aan Sri Lanka
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 28/8: Roofkunst terug naar Sri Lanka • Schoolvakantie in zuiden voorbij

Goedemorgen! Staatssecretaris Uslu geeft zes geroofde culturele voorwerpen terug aan Sri Lanka. En in het zuiden gaan kinderen weer naar school, voor hen is de zomervakantie voorbij.

Eerst het weer: Het is licht wisselvalig met vooral landinwaarts enkele buien. Op veel plaatsen verloopt de dag echter droog met geregeld wat zon. Bij een meest matige westen- tot noordwestenwind wordt het maximaal 21 graden. De komende dagen is er een mix van zon, wolken en soms een bui bij maxima rond een graad of 20.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je verwachten?

  • Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media tekent vandaag in Sri Lanka een overeenkomst waarmee ze zes geroofde culturele voorwerpen officieel teruggeeft aan het Zuid-Aziatische land. Het gaat om objecten die tijdens de koloniale bezetting onterecht in Nederlandse handen zijn gekomen.
  • Kinderen in het zuiden van het land gaan weer naar school, hun zomervakantie is voorbij. Alleen in het noorden zijn de kinderen nog een week vrij.
  • In Washington is de eerste hoorzitting in de zaak tegen oud-president Trump wegens ondermijning van de verkiezingsuitslag. Trump hoeft er zelf niet bij te zijn. De rechter bepaalt waarschijnlijk de aanvangsdatum van de rechtszaak.

Wat heb je gemist?

Door een nieuwe techniek voor harttransplantaties, neemt het aantal transplantaties in Nederland elk jaar flink toe. Daardoor "stabiliseert" de wachtlijst voor harttransplantaties, meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting. Dit jaar werden er tot en met juli 39 transplantaties uitgevoerd, vorig jaar waren dat er in dezelfde tijd 24.

Met de nieuwe techniek, de zogenaamde heart-in-a-box-techniek is het mogelijk om vlak na het overlijden het stilstaande hart van een donor aan te sluiten op een machine. Daardoor komen veel meer gedoneerde harten in aanmerking voor transplantatie.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Regen, veel oranje en Max Verstappen beheersten Zandvoort gisteren tijdens de Grand Prix. Bekijk hier een overzicht van de dag.

Dit was de racedag in Zandvoort

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl