Ter illustratie: een harttransplantatie in een universiteitsziekenhuis nabij Madrid
NOS Nieuws

Meer harttransplantaties na toepassen van nieuwe 'heart-in-a-box'-techniek

Sinds er in Nederland twee jaar geleden een nieuwe techniek voor harttransplantaties is geïntroduceerd, neemt het aantal transplantaties per jaar flink toe. Daardoor "stabiliseert" de wachtlijst voor harttransplantaties, meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

Zo werden er dit jaar tot en met juli 39 harttransplantaties uitgevoerd. Dat is aanzienlijk meer dan het gemiddeld aantal transplantaties in de afgelopen tien jaar tot en met juli (24), blijkt uit cijfers van de NTS.

In 2021 werd de zogenoemde heart-in-a-box-techniek voor het eerst toegepast in Nederland. Via de methode is het mogelijk om vlak na het overlijden het stilstaande hart van een donor aan te sluiten op een machine.

Hoop op minder overlijdens

Daarmee komen aanzienlijk meer gedoneerde harten in aanmerking voor transplantatie, zoals harten die zijn gedoneerd na een zogenoemde circulatiestilstand; in de machine gaat het hart na toevoer van zuurstof en bloed buiten het lichaam dan weer kloppen.

Voorheen kon in Nederland alleen een hart worden getransplanteerd als het hart van de donor nog pompte, zoals bij hersendode donoren.

Michiel Erasmus, hart-longchirurg bij het UMC Groningen, legt in een persbericht van de NTS uit dat er jarenlang gemiddelde zo'n veertig transplantaties in totaal werden uitgevoerd. "Als we dit jaar tegen de zestig harttransplantaties kunnen uitvoeren, overtreffen we dat getal in 2023 ruimschoots", zegt hij.

"Dan zien we hopelijk ook een afname van het aantal mensen op de wachtlijst en van het aantal mensen dat overlijdt voordat er een geschikt donorhart beschikbaar komt. We zien nu al een stabilisatie van het aantal mensen op de wachtlijst, terwijl deze de afgelopen jaren alleen maar groeide. En de resultaten zijn voor de ontvangende patiënten minstens zo goed als bij de klassieke hartdonatiemethode."

'Gebruiken harten die we nooit konden gebruiken'

In totaal hebben nu zestig mensen via de heart-in-a-box-machine een nieuw hart gekregen. Ook cardioloog Olivier Manintveld van het Erasmus MC is enthousiast over de transplantatiemethode. Volgens hem krijgt de chirurg door de machine ook meer rust en tijd voor de transplantatie.

"Het hart is op de perfusiemachine beschermd. Het kan zo'n acht uur bewaard worden, voordat het wordt getransplanteerd", legt Manintveld uit. "Door de inzet van de machine maken we gebruik van harten die we voorheen nooit konden gebruiken voor transplantatie.'

Het ministerie van Volksgezondheid heeft besloten dat vanaf volgend jaar een harttransplantatie via de heart-in-a-box-methode wordt vergoed uit het basispakket.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl