In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Verdachte van plofkraken in Duitsland na twee jaar opgepakt

De politie heeft gistermiddag in Utrecht een man aangehouden op verdenking van het plegen van een serie plofkraken in Duitsland. Ze waren al twee jaar naar hem op zoek, zegt een politiewoordvoerder tegen RTV Utrecht.

Agenten waren onderweg naar het politiebureau toen ze bij toeval de verdachte op het balkon van zijn woning zagen zitten. De woning werd daarop meteen afgezet, zodat de verdachte niet kon vluchten.

Nadat agenten hadden aangebeld, sprong iemand van het balkon af in een poging de politie af te leiden. "De verdachte probeerde via het raam de benen te nemen maar liep direct in de armen van de aanwezige politiemensen", meldt de woordvoerder.

Onderweg naar het politiebureau probeerde de verdachte volgens de politie nog wel de ruiten van de politieauto te vernielen om alsnog te vluchten, maar dat mislukte. De man zal binnenkort worden overgeleverd aan de Duitse autoriteiten.

Plofkraken over de grens

Vorig jaar werd in Duitsland een recordaantal plofkraken gepleegd. Zeker 450 geldautomaten waren doelwit van plofkrakers, die explosieven inzetten. De meeste plofkraken werden gepleegd door Nederlanders.

Dit jaar zijn tot halverwege mei al 60 Nederlanders opgepakt voor plofkraken in Duitsland. De helft van deze verdachten kwam uit Utrecht.

Daders gaan de grens over omdat veel geldautomaten in Nederland zijn weggehaald en er meer veiligheidsmaatregelen zijn genomen om plofkraken te voorkomen. In Duitsland wordt nog veel gebruikgemaakt van contant geld en pinautomaten zijn daarom op veel plekken te vinden.

Advertentie via Ster.nl