NOS Nieuws

Wetenschappers stuiten op 'octopustuin': tienduizenden dieren op zeebodem

"Soms weet je meteen dat je iets bijzonders hebt gevonden", zegt een wetenschapper over het moment dat ze in 2018 op tienduizenden octopussen op de zeebodem voor de kust van de Amerikaanse staat Californië stuitte. Het was lang onbekend waarom de dieren in groten getale naar het rotsachtige stuk van de zeebodem migreerden, maar onderzoekers denken nu een antwoord te hebben gevonden.

Op de rotsen zitten naar schatting 20.000 octopussen, vooral broedende vrouwtjes, terwijl de dieren normaal gesproken voornamelijk alleen door het leven gaan. Het gebied werd omgedoopt tot 'octopustuin', naar het nummer Octopus's Garden van The Beatles. De nesten hebben een bijzonder uiterlijk. Ze lijken op opaalachtige parels, waardoor de dieren "pareloctopussen" worden genoemd.

De wetenschapper, bioloog Amanda Kahn, was eigenlijk op zoek naar sponsen en koraal, vertelt ze aan The New York Times.

Eitjes in warm water

Een groep ecologen, biologen en geologen onderzocht vervolgens het gedrag en de leefomstandigheden van de groep dieren. De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat ze afkomen op het warme water van de nabijgelegen onderzeese vulkaan Davidson Seamount.

Kou op de bodem van de oceaan vormt normaal gesproken een grote uitdaging voor de dieren, stellen de onderzoekers. Daardoor duurt het vijf tot tien jaar voordat eitjes van de dieren uitkomen; een lange tijd waarin ze het risico lopen om ten prooi te vallen aan roofdieren. In de warme 'octopustuin' duurt het uitbroeden veel korter, namelijk iets minder dan twee jaar. En daardoor kunnen veel meer eitjes worden uitgebroed.

'We zijn afhankelijk van de oceaan'

Er lijken meerdere 'octopustuinen' te bestaan, ook al had tot een paar jaar geleden nog nooit iemand ervan gehoord. Ook bij de kust van Costa Rica zijn de dieren in grote aantallen gespot.

Volgens de onderzoekers kunnen hun bevindingen van belang zijn in de bescherming van de habitats tegen klimaatopwarming. "We zijn in zo veel opzichten afhankelijk van de oceaan", zegt marien ecoloog James Barry tegen The New York Times. "Onderzoek doen naar de zee en hoe deze te beschermen is de moeite waard. Want het kan onze levens ook verbeteren."

Het was lang een mysterie waarom de dieren in groten getale samenkwamen:

Duizenden octopussen migreren naar deze plek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl