NOS Sport

Dammers in sportschool richting WK: 'Mij kun je marathon laten lopen'

Zelden staat een dambord zo dicht bij een rek vol dumbells. Op topsportcentrum Papendal moet het wel, want de dammers van de Nederlandse ploeg bereiden zich daar onder meer in de sportschool voor op het WK dammen dat van 28 september tot 13 oktober op Curaçao wordt gespeeld.

De denksport dammen oogt net als schaken, zittend aan een tafel, fysiek niet zwaar, maar het brein is vaak urenlang achter elkaar actief. Het zoeken naar de beste zet, stellingen analyseren en alsmaar concentreren. Dat put uit.

Dammers in sportschool voor WK: 'Mij kun je marathon laten lopen'

"Soms spelen ze twee partijen op één dag, dan speel je acht uur op een dag. Dat vreet aan je. Dat kan je kilo's kosten als je een toernooi van twee weken speelt", zegt Johan Krajenbrink, technisch directeur van de Nederlandse dambond.

"Dus je moet gewoon in perfecte conditie zijn. Anders zak je aan het eind van het toernooi weg, dan blijf je niet meer scherp. Je moet het zien alsof je de hele dag rijexamen doet, of je belangrijkste examen op school, dat vergt veel. Je moet fysiek in orde zijn."

'Gaat om details'

En dus hangen de beste dammers van Nederland, Jan Groenendijk en Martijn van IJzendoorn, in de rekken. Planken, optrekken, buikspieroefeningen, gewichten tillen. En een zaaltje verderop kraken ze gebogen over een bord de hersenen.

"Ze zeggen: in de top gaat het om details. Wij hebben dit onderdeel er bij opgepakt om lange toernooien conditioneel beter vol te houden, beter geconcentreerd te zijn", zegt Groenendijk, de als nummer één geplaatste dammer op het WK. "Het gaat om hele kleine verschillen, maar dat zijn wel verschillen die belangrijk kunnen zijn."

Achter het schaak- en dambord zitten alleen mensen met dikke buiken en sigaren? Denksporters moeten juist topfit zijn. Bekijk deze reportage van vorig jaar maar eens:

Denksport is een uitputtingsslag, dus grootmeesters moeten topfit zijn

Van IJzendoorn, de als nummer twee geplaatste dammer straks op Curaçao, ziet ook het belang van fit zijn. "Ik geloof in gezond lichaam, gezonde geest. Ik merk dat ik door het sporten ook heel snel mentaal herstel."

Dat mentale herstel is essentieel, want met negentien speelrondes in zestien dagen wordt veel van de dammers gevraagd.

'Weten dat we sterk zijn'

Nederland reist met een sterke groep hersenen af naar Curaçao. Groenendijk, Van IJzendoorn, Wouter Sipma en Jitse Slump vormen samen met de Let Guntis Valneris (de nummer drie) de top-5 van de plaatsingslijst. Zij gaan strijden om de wereldtitel van Nederlander Roel Boomstra, die gestopt is als profdammer.

Het vertrouwen bij de Nederlandse ploeg van bondscoach Rick Keurentjes is groot. "We weten dat we sterk zijn, we hebben een ontzettend sterk team, we gaan ervoor dat ze één tot en met vier worden. Hoe ze de plaatsen gaan verdelen, moeten ze onderling maar uitzoeken."

Mij kun je wel een marathonnetje laten lopen.

Dammer Martijn van IJzendoorn, grappend over zijn fitheid

De Nederlandse ploeg, waar ook Sven Winkel, Martin Dolfing en de vrouwelijke speelsters Lisa Scholtens en Heike Verheul bij horen, gaat nog op trainingskamp naar Sicilië voordat ze het vliegtuig pakken naar Curaçao.

Genoeg tijd dus om elkaar met denkkracht te prikkelen op het WK, of elkaar uit te dagen met spierkracht in de sportschool. Van IJzendoorn grappend: "Ik denk dat Jan op dit moment qua kracht sterker is. Mij kun je wel een marathonnetje laten lopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl