NOS SportAangepast

Damwereldkampioen Boomstra (29) stopt: 'Vooral geschokte reacties uit damwereld'

Wereldkampioen Boomstra stopt met dammen: 'Damwereld was best geschokt'

Dammer Roel Boomstra stopt. De drievoudig wereldkampioen keert vanaf het einde van het jaar niet meer terug aan het dambord. De 29-jarige Boomstra gaat zich richten op zijn carrière als software-programmeur.

Boomstra werd in 2016, 2019 en 2022 gekroond tot beste dammer ter wereld. Zes jaar geleden versloeg hij Jan Groenendijk, drie jaar later hield hij Aleksandr Schwarzman uit Rusland van diens vijfde wereldtitel af en eerder dit jaar was Boomstra opnieuw Schwarzman de baas.

Die laatste titel pakte hij na een spannende tweekamp, die uitliep op een tie-break. "Mijn grote doel was wereldkampioen worden", vertelt Boomstra. "Dat is me drie keer gelukt. Ik kijk met heel veel tevredenheid terug op mijn carrière."

Roel Boomstra tijdens het WK in 2022

De Nederlander veroverde ook drie keer WK-brons en werd in 2014 Europees kampioen. Naast twee Nederlandse titels (in 2012 en 2015) won de Groningse dammer ook viermaal zilver en een keer brons op het nationaal kampioenschap.

"Mijn grote kracht was dat ik de damsport altijd heel professioneel heb beoefend", denkt Boomstra. "Ik ben er dag in dag uit mee bezig geweest, met de focus op de lange termijn."

Vrij uniek

Boomstra's damloopbaan zit er nu op. Hij zegt dat hij het komende jaar de overstap maakt naar een maatschappelijke carrière bij de Dienst Uitvoering Onderwijs in zijn woonplaats Groningen. "Dat is vrij uniek", aldus Boomstra. "Ik ben de eerste die zegt: 'ik ga vrijwillig uit het programma, want ik ben toe aan een nieuwe uitdaging.'"

Roel Boomstra

Collega-dammers reageerden verbaasd op zijn besluit. "De eerste reacties uit de damwereld waren vooral geschokt. 'Waarom nu?', vroegen ze. "Zeker omdat ik op dit moment nog rechten heb als wereldkampioen. Ik ben geplaats voor het volgende WK, ik zou daarna eventueel nog een match mogen spelen. Ik doe bij deze dus ook afstand van die rechten."

"Ik heb gewoon heel veel plezier gehad al die jaren", besluit Boomstra. "En ik hoop nog steeds plezier te hebben in het spel. Maar dat zal anders worden."

In januari van dit jaar zochten we Roel Boomstra op tijdens de tweekamp om de wereldtitel. Rob Clerc, de coach van Boomstra, had aan het begin van het toernooi wat kritiek op het spel van Schwartzman. "Hij speelt hier om remise te spelen tegen Roel." Kijk hieronder de reportage terug:

Nu nog rustig bij WK dammen: 'Grote klapper gaat nog komen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl