In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Amstelveens Cobra Museum heeft nog grotere geldproblemen dan gedacht

De financiële situatie van het Amstelveense Cobra Museum voor Moderne Kunst blijkt veel zorgelijker dan het museum de gemeente heeft voorgespiegeld. Dat schrijft het college van Amstelveen in een brief aan de gemeenteraad, meldt NH Nieuws.

Dat het Cobra Museum sinds 2018 in zwaar weer verkeert, is bekend bij de gemeente. Tegenvallende bezoekcijfers leidden de afgelopen jaren tot een structureel financieel tekort. Vorig jaar leed het museum 350.000 euro verlies, maar dit jaar blijkt het tekort nog veel groter.

Toekenning subsidie uitgesteld

In 2021 besloot de gemeenteraad dat het Cobra Museum voortaan om de vier jaar kan aankloppen voor een meerjarensubsidie. Naar aanleiding van de zorgelijke financiële cijfers van 2022 heeft het college de verstrekking van subsidie een aantal maanden geleden uitgesteld. Het risico om jaarlijks 1,2 miljoen euro toe te kennen zou te groot zijn.

Geschrokken van de cijfers

Het museum kreeg de afgelopen maanden de kans om met een verklaring voor het verlies en een verbeterplan te komen. Ook wilde het gemeentebestuur een prognose voor de financiële situatie voor 2023 zien. Die kwam pas een paar uur voordat een vervolggesprek met het museum plaatsvond, zegt het college.

Van die cijfers schrok het college. "Het verwachte tekort voor 2023 bleek nog veel groter dan verwacht, te weten 700.000 euro", staat in de raadsbrief. Ook zou het museum niet met een realistisch verbeterplan zijn gekomen.

Het museum zegt dat het tekort onder meer komt doordat er van juni tot half juli 30.000 bezoekers minder kwamen dan verwacht. Ook vallen kosten veel hoger uit. De gemeente denkt na over vervolgstappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl